ua en ru

Фондові торги в Японії завершилися 16 листопада 2010 р. зниженням індексу Nikkei на 0,31%

Фондові торги в Японії 16 листопада 2010 р. завершилися зниженням індексу Nikkei на 0,31%. Основним приводом до падіння зведеного індикатора послужило зниження цін на сировину, а також зростаючі серед гравців побоювання, що зростання китайської економіки може сповільнитися вже найближчим часом. Разом з тим, звернули учасники ринку увагу й на закордонні торгівельні майданчики, де трейдерів не залишали хвилювання про долю американської економіки і боргових проблем зони євро.
Падіння цін на сировину позначилося на вартості цінних паперів найбільшого в Азії постачальника електроенергії Tokyo Electric Power Co., котирування якого за підсумками сьогоднішніх торгів опустилися на 0,31%. В той же час акції найбільшого в Японії оператора газорозподільних мереж Tokyo Gas Co. втратили в ціні 1,6%. Ціни на сировину негативно позначилися і на динаміці котирувань японських сировинних трейдерів. Зокрема цінні папери найбільшого японського сировинного трейдера Mitsubishi Corp, а також його конкурента - Mitsui & Co. подешевшали на 0,19% і 0,83%.
Поступилися своїми позиціями до закриття торговельного майданчику і акції найбільших в Японії торгових компаній. До закінчення сесії котирування Kawasaki Kisen Kaisha опустилися на 0,88%, а цінні папери судноплавного транспортного підприємства Mitsui OSKLines Ltd. і його конкурента Nippon Yusen опустилися в ціні на 1,25% і 1,12% відповідно.
Не залишилися без уваги гравців і корпоративні новини з японського ринку. Так, напередодні стало відомо про плани американського фармацевтичного гіганта Genzyme Corp. купити японську фармкомпанію Takeda Pharmaceutical Co. за більш ніж 18,5 млрд дол. Однак трейдери без оптимізму сприйняли таку перспективу, що призвело до падіння вартості акцій Takeda на 1,02%.
В той же час зміцнився по відношенню до японської валюти долар, надав підтримку паперів японських експортерів, які завершили торгову сесію в плюсі. Котирування світового лідера в області виробництва електроніки японської Sony підвищилися на 1,83%, а виробників фототехніки Canon і Nikon - на 0,13% і 0,54% відповідно. В той же час акції японських автовиробників Toyota Motor Corp. і Mazda Motor подорожчали на 0,48% і 2,75%.
За підсумками торгів 16 листопада ц.р. індекс Nikkei 225 опустився на 30,41 пункту (-0,31%) - до 9797,10 пункту. Курс долара до ієни виріс на 0,24 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 82,93 ієни/дол.