ua en ru

Фондові торги в Японії закрилися 8 жовтня ц.р. зниженням індексу Nikkei на 0,99%

Фондові торги в Японії закрилися 8 жовтня 2010 р. зниженням індексу Nikkei на 0,99%, передає РБК. На ринку сьогодні спостерігалася слабка волатильність, що супроводжувалася негативними настроями учасників ринку. Падінню індикатора сприяло чергове зміцнення ієни по відношенню до американської валюти, а також сьогоднішню заяву японського уряду про намір витратити ще 61 млрд дол. бюджетних коштів на різні заходи стимулювання економіки країни.
Зростання курсу ієни традиційно привів до падіння котирувань японських експортерів, що одержують більшу частину свого прибутку на зарубіжних ринках. Зокрема, торкнулася корекція цінних паперів автомобілебудівних компаній країни. Так, котирування автоконцерну Toyota Motor Corp. знизилися на 1,9%, а його конкурентів - компаній Honda Motor Co. і Nissan Motor Co. - на 0,86% і 0,13% відповідно.
Не залишилися осторонь від загального зниження і котирування високотехнологічних компаній. Зокрема, цінні папери найбільшого японського виробника фототехніки і комплектуючих Canon впали в ціні на 1,16%, а його конкурентів - Olympus та Nikon - на 1,67% і 0,1%. Крім того, акції найбільшого в Японії виробника промислових роботів Fanuc Ltd. подешевшали на 1,84%, а виробника тестерів мікросхем пам'яті Advantest Corp. - на 1,10%.
В "червоному" секторі закрилися торги для акцій сировинних трейдерів країни на тлі зниження цін на нафту і метали. Зокрема, котирування Mitsui & Co. незначно знизилися - на 0,1%, а одного з найбільших у країні постачальників нафти і газу Japan Petroleum Exploration Co. - на 0,91%.
Тим не менш, для банківського сектора торгова сесія склалася не гіршим чином; інвестори виявляли значний інтерес до паперів компаній, який, проте, серйозно вщух до закінчення торгів. Котирування найбільшого в країні банку Mitsubishi UFJ Financial Group підвищилися на 0,25%, а другого за ринковою вартістю банку - Sumitomo Mitsui Financial Group - на 0,24%. Акції брокерських агентств Nomura Holdings Inc. і Daiwa Securities Group Inc. виросли в ціні на 0,90% і 1,74%.
За підсумками торгів 8 жовтня 2010 р. індекс Nikkei 225 опустився на 95,93 пункту (-0,99%) - до 9588,88 пункту. Курс долара до ієни знизився на 0,47 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 82,37 ієни/дол.