ua en ru

Фондові торги в Японії закрилися 5 жовтня ц.р. зростанням індексу Nikkei на 1,47%

Фондові торги в Японії закрилися 5 жовтня 2010 р. зростанням індексу Nikkei на 1,47%, передає РБК. Протягом більшої частини торгової сесії на ринку спостерігалася досить низька волатильність, що супроводжувалася по черзі спадом і зростанням. Проте вже в кінці торгів Банк Японії за підсумками чергового засідання прийняв рішення вперше з кінця 2008 р. знизити цільову ставку японського ЦБ за кредитами overnight для комерційних банків і встановити її в діапазоні 0-0,1%. Нагадаємо, що цільова ставка японського ЦБ за кредитами overnight для комерційних банків знаходилася на рівні 0,1% з 19 грудня 2008 р. Відразу після оприлюднення цього рішення Nikkei здійснив ривок більш ніж на 150 пунктів, і до кінця торгів ситуація не зазнала значних змін.
Ралі на закритті торгів забезпечило впевнене зростання паперів провідних фінансових компаній Японії. За підсумками торгової сесії котирування найбільшого в країні банку Mitsubishi UFJ Financial Group підвищилися на 2,36%, а другого за ринковою вартістю банку - Sumitomo Mitsui Financial Group і його конкурента Mizuho Financial Group - на 3,03% і 3,57% відповідно. Акції брокерських агентств Daiwa Securities Group Inc. і Nomura Holdings Inc. виросли в ціні на 2,17% і 1,24%.
Успішним виявився сесія і для японських експортерів за рахунок зниження курсу ієни по відношенню до американського долара на тлі обіцянок японського Центробанку придбати урядові цінні папери та інші активи на суму 5 трлн ієн (60 млрд дол.) для стимулювання національної економіки.
На закритті торговельної площадки котирування найбільшого в Японії виробника промислових роботів Fanuc Ltd. піднялися на 1,96%, а виробника тестерів мікросхем пам'яті Advantest Corp. - на 2,22%. Акції одного з найбільших у світі виробників електроніки Sony Corp. подорожчали на 1,36%, а його конкурента Panasonic Corp. - на 1,89%. Крім того, виросли до закриття сесії і котирування японських виробників фототехніки і комплектуючих Canon і Olympus - на 0,38% і 1,64% відповідно.
Зміцнили свої позиції акції японських автовиробників, що реалізують більшу частину своєї продукції на закордонних ринках. Цінні папери автоконцерну Toyota Motor Corp. додали в ціні 0,44%, а його конкурентів - компаній Honda Motor Co. і Mazda Motor Corp. - на 0,33% і 0,98% відповідно.
Подорожчали за підсумками сесії і цінні папери найбільших в Країні висхідного сонця торгових компаній. До закриття торгів котирування Kawasaki Kisen Kaisha підвищилися на 1,35%, а цінні папери судноплавного транспортного підприємства Mitsui OSKLines Ltd. - на 1,18%.
За підсумками торгів 5 жовтня 2010 р. індекс Nikkei 225 зріс на 137,70 пункту (+1,47%) - до 9518,76 пункту. Курс долара до ієни підвищився на 0,02 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 83,65 ієни/дол.