ua en ru

Фондові торги в Японії закрилися 4 листопада ц.р. впевненим зростанням індексу Nikkei на 2,17%

Фондові торги в Японії закрилися 4 листопада 2010 р. впевненим зростанням індексу Nikkei на 2,17%, передає РБК. Позитивний вплив на інвесторів сьогодні робили новини з США, де Федеральна резервна система (ФРС) країни за підсумками чергового засідання заявила про нову програму викупу цінних паперів в обсязі 600 млрд дол. (так звана програма "кількісного пом'якшення"). У ФРС зазначили, що мова йде про щомісячний викуп довгострокових казначейських держоблігацій на 75 млрд дол. Таким чином, до кінця 2011 р. буде викуплено 600 млрд дол. для підтримки американської економіки.
Новини із США надали істотну підтримку японському ринку і зокрема паперам фінансових компаній країни. Котирування найбільшого в Японії банку Mitsubishi UFJ Financial Group на закритті торговельної площадки виросли в ціні на 1,1%, а другого за ринковою вартістю банку в країні-Sumitomo Mitsui Financial Group - на 0,2%. Акції Mizuho Financial Group подорожчали на 0,86%.
Вдалою стала сьогоднішня торговельна сесія для провідного японського виробника оптики і фототехніки Nikon Corp. Незадовго до закриття торгів компанія відзвітувала про чистий прибуток за I півріччя 2010-2011 фінансового року в розмірі 131,5 млн дол. проти збитків роком раніше. Дані показники перевищили ринкові очікування, в результаті чого акції компанії додали в ціні 0,32% до закриття торговельної площадки. Котирування його конкурента - Olympus підвищилися на 3,13% в той час, як папери світового лідера в області виробництва елеткронікі Sony Corp. подорожчали на 0,53%.
Також в плюсі закрилися сьогодні акції японського виробника напівпровідників Elpida Memory Inc. На початку торгового тижня компанія представила прогноз по прибутку, який виявився значно гірше ринкових очікувань, що спричинило серйозне падіння акцій Elpida. Проте вже сьогодні виробник напівпровідників зумів реабілітуватися в очах інвесторів - компанія представила фінансовий звіт за I півріччя 2010-2011 фінансового року, що перевершив прогнози експертів. У результаті котирування Elpida виросли на 5,1% за підсумками сесії. Також подорожчали акції світового лідера в області виробництва контрольного обладнання для виробництва процесорів Advantest - на 1,42%.
Не залишилися осторонь від ралі на ринку і найбільші японські автовиробники. Котирування автогіганта Toyota Motor підвищилися на 2,32%, а одного з найбільших в Японії автовиробників Honda Motor Co. - на 1,5%. Також подорожчали папери автовиробників Nissan Motor і Mazda Motor Corp. - на 3,89% і 1,98% відповідно.
За підсумками торгів 4 листопада 2010 р. індекс Nikkei 225 виріс на 198,80 пункту (+2,17%) - до 9358,78 пункту. Курс долара до ієни підвищився на 0,22 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і встановився на закритті торгів 80,81 ієни/дол.