ua en ru

Фондові торги в Японії закрилися 27 вересня зростанням індексу Nikkei на 1,39%

Фондові торги в Японії закрилися 27 вересня 2010 зростанням індексу Nikkei на 1,39%. У перший день торговельного тижня на ринку переважали оптимістичні настрої на тлі позитивних статданих з США, опублікованих 24 вересня ц.р., в тому числі меншого ніж очікувалося зниження обсягу замовлень на товари тривалого користування в країні в серпні 2010 р. (Показник впав на 1,3% проти прогнозованого зниження на 1,4%), повідомляє РБК.
Тим не менше, на думку експертів, стримуючим чинником для учасників ринку стали дані по японському торговому балансу, позитивне сальдо якого в серпні 2010 р. склало 1,23 млрд дол. і виявилося на 37,5% нижче аналогічного показника роком раніше. Крім того, гравці не налаштовані здійснювати подальші ризиковані покупки, поки не з'являться більш істотні результати боротьби Банку Японії за стримування зростання ієни.
На цьому тлі успішно завершилися торги для ряду провідних фінансових компаній Японії. Котирування найбільшого в країні банку Mitsubishi UFJ Financial Group за підсумками торгів виросли на 1,24%, а другого за ринковою вартістю банку в Японії Sumitomo Mitsui Financial Group - на 1,39%.
Втім, не для всіх фінансових компаній Країни сонця, що сходить, сесія, що завершилася, стала вдалою. Так, котирування четвертої за величиною в Японії компанії з надання споживчих кредитів Takefuji Corp. впали на 6,56% на закритті торгової площадки після того, як стало відомо про завершальній фазі в підготовці документів про банкрутство компанії. Цінні папери Takefuji потягнули за собою акції його конкурентів, серед яких найбільший в Японії споживчий кредитор компанія Acom Со. (-10,04%), А також кредитний банк Aiful Corp. (-21,7%).
Зростання цін на сировину позитивно позначилося на динаміці котирувань японських сировинних трейдерів. Котирування Mitsubishi Corp. за підсумками сесії збільшилися на 3,24%, а його конкурентів - Mitsui & Co. і Sumitomo Corp. - На 3,31% і 3,10%. Цінні папери японських нафтовидобувачів, серед яких лідер ринку Inpex Corp. і його конкурент Japan Petroleum Exploration Co., подорожчали на 2,38% і 1,90% відповідно.
Цінні папери японських експортерів додали в ціні за підсумками сесії за рахунок пониження курсу ієни по відношенню до долара. Котирування одного з найбільших у країні автоконцернів Honda Motor Co. на закритті торгових майданчиків підвищилися на 2,87%, а його конкурентів - Toyota Motor Corp. і Nissan Motor Co. - На 1,14% і 2,44% відповідно.
У плюсі закрилися і акції виробників електроніки. Зокрема, в плюсі на 2,50% закрилися акції одного з найбільших у світі виробників оптики і фототехніки Canon Inc., а цінні папери його конкурентів - Nikon Corp. і Olympus Corp. - Однаково додали в ціні по 1,85%. Котирування одного з провідних світових виробників електроніки Sony Corp., Реліз більшу частину продукції зе межами Японії, збільшилися на 1,43%, а виробника тестерів мікросхем пам'яті Advantest Corp. - На 1,93%.
За підсумками торгів 27 вересня 2010 індекс Nikkei 225 підвищився на 131,47 пункту (+1,39%) - до 9603,14 пункту. Курс долара до ієни знизився на 0,46 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 84,24 ієни/дол.