ua en ru

Фондові торги в Японії 7 березня завершилися зниженням індексу Nikkei на 1,76%

Фондові торги в Японії 7 березня 2011 р. завершилися зниженням індексу Nikkei на 1,76%. Учасники ринку з тривогою стежать за розвитком ситуації в багатих нафтою близькосхідних державах і Північній Африці, побоюючись за постачання "чорного золота" на світовий ринок. Крім того, не сприяло активності на ринку і рішення міністра закордонних справ Японії Сейдзі Маехара піти у відставку. Це в черговий раз наштовхнула трейдерів на думку про досить складній ситуації у вищих політичних колах країни, передає РБК.
Такий інформаційний фон привів до падіння котирувань провідних представників банківського сектора Країни висхідного сонця. Так, цінні папери найбільшого в Японії за обсягом активів банку Mitsubishi UFJ Financial до закриття торгової сесії подешевшали на 1,54%, а його основних конкурентів - Mizuho Financial і Sumitomo Mitsui Financial - на 1,18% і 1,78% відповідно. Акції брокерської компанії Nomura Holdings втратили в ціні 2,36%.
Довелося поступитися своїми позиціями і найбільшому в світі автовиробника - японської Toyota Motor. Котирування компанії знизилися на 2,38% після того, як міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's знизило рейтинг Toyota з АА до АА-на тлі слабкого фінансового стану концерну. Також не склався день і для інших представників сектора. Котирування Nissan Motor і Mazda Motor знизилися на 2,59% і 0,95% відповідно.
Більш успішно склалася перша сесія черговий торгового тижня для кількох японських виробників молочних продуктів. Приводом до цього стали плани виробника напоїв Hangzhou Wahaha придбати одного з представників сектора. У результаті акції Megmilk Snow і Morinaga Milk закрилися сьогодні в плюсі на 2,3% і 1,8% відповідно.
Одним з лідерів за підсумками сесії виявився японський виробником телекомунікаційного устаткування Oki Electric Industry. Котирування компанії злетіли майже на 14% після появи новини про те, що більше 1 тис. працівників Oki Electric погодилися передчасно покинути виробника. Позитив трейдерів в даній випадку був зумовлений тим, що Oki Electric зазнає значних фінансових збитків, а звільнення робітників могло б послужити певному полегшенню в стані компанії.
За підсумками торгів 7 березня 2011 р. індекс Nikkei знизився на 188,64 пункту (-1,76%) і склав 10505,02 пункту. Курс долара до ієни знизився на 0,09 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 82,25 ієни / дол.