ua en ru

Фондові торги в Японії 6 серпня завершилися зростанням індексу Nikkei на 1%

Фондові торги в Японії 6 серпня 2013 р. завершилися незначним підвищенням індексу Nikkei на 1%. За минулу сесію провідний японський індекс відзначився певною волатильністю: відкривши торги в "червоній" поле, він зміг переламати ситуацію згодом, однак незабаром позитивна динаміка знову змінилася падінням, відправивши індекс негативне поле. Незважаючи на це, на закритті торгів Nikkei знову опинився в "зеленому полі.

Як відзначають фахівці, котирування рухалися в унісон з курсом ієни, яка зміцнювалася в першій половині торгів, але дещо ослабла ближче до завершення дня. Це не сповільнило позначитися на котируваннях великих експортерів, які отримують значний відсоток виручки від реалізації продукції за кордоном. Всі вони демонстрували здебільшого спадну динаміку протягом сесії, проте ближче до завершення торгів у Токіо, коли національна валюта знову стала демонструвати ознаки ослаблення, здебільшого перекочували в "зелене" поле. Нагадаємо, що попередня торгова сесія в Японії завершилася зниженням індексу Nikkei на 1,44% слідом за зміцненням ієни по відношенню до долара.

Котирування автовиробника і великого експортера Toyota Motor помірно піднялися на 0,3%, його конкурента Nissan Motor Co. - на 0,6%, у той час як ринкова капіталізація Honda Motor Co. зросла на 2%.
Котирування найбільших виробників фототехніки і експортерів продемонстрували схожу динаміку. Так, акції Canon Inc. подорожчали на 1,1%, його конкурента Ricoh Co. Ltd. - на 0,6%, вартість паперів FUJIFILM Holdings зросла на 1,3%. Ринкова капіталізація Panasonic Corporation збільшилася на 1,9%, а його конкурента Toshiba Corp.- на 1,4%.

Стримуючим фактором також стало і відсутність значущих новин, які могли б стати каталізаторами для торгової сесії і підігріти очікування інвесторів.

Виняток склали новини від виробника електроніки Sony. Його котирування істотно просіли на тлі відмови компанії від пропозиції засновника і керуючого хеджфонда Third Point LLC Деніела Леба. Нагадаємо, що раніше американський хедж-фонду Third Point запропонував Sony погодитися на відділення розважального бізнесу компанії. Котирування Sony просіли на 4,6%.
Компанії металургійного сектора продемонстрували наступну динаміку. Акції Sumitomo Metal Mining подешевшали на 0,9%, вартість паперів Nippon Steel піднялася на 0,3%, а ринкова капіталізація JFE Holding збільшилася на 1,6%.

За підсумками торгів 6 серпня 2013 р. індекс Nikkei підвищився на 1% і склав 14401,06 пункту. Курс долара до ієни знизився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,37 ієни і становив на закритті фондових торгів 98,25 ієни/дол.