ua en ru

Фондові торги в Японії 4 жовтня завершилися зниженням індексу Nikkei на 0,94%

Фондові торги в Японії 4 жовтня завершилися зниженням індексу Nikkei на 0,94%, основним приводом для чого залишається американський "шатдаун".

Тимчасове призупинення в роботі апарату держсектора, що викликане відсутністю головного фінансового документа країни на новий фінансовий рік, триває вже три дні. Спроби вирішення бюджетної кризи поки не увінчалися успіхом: зустріч президента США Барака Обами з конгресменами не дала результатів. Тепер інвестори готуються до четвертого дня "шатадауна", припинення роботи держустанов в рамках якого викликала відчутне падіння курсу американського долара. Для японських експортерів небажане просідання американської валюти і зміцнення ієни неминуче стає причиною для сповзання котирувань.

Ще одним приводом для занепокоєння залишається питання підвищення "стелі" держборгу США. У випадку, якщо стеля не буде підвищена, американську економіку можуть чекати серйозні проблеми, як: заморожування кредитних ринків, падіння курсу долара і зростання процентних ставок. У світлі "шатдауна" американська економіка стає ще більш вразливою перед подібними наслідками.

Також увага інвесторів сьогодні було прикута до засідання Банку Японії, що завершилося 4 жовтня 2013 р. Як і очікувала більшість аналітиків, за його результатами Центробанк країни залишив монетарну політику, спрямовану на збільшення грошової бази в межах 60-70 трлн ієн щорічно (приблизно 600-700 млрд дол.), без зміни. Цільовий показник інфляції був збережений на колишньому рівні в 2%. Центробанк також залишив незмінною оцінку економіки країни. Таким чином, як і очікувала більшість інвесторів, розширення безпрецедентних заходів стимулювання не було.

Котирування крупних експортерів першими відчули на собі тиск від падіння долара. Так, акції Toyota Motor втратили в ціні 1,1%, акції Nissan Motor Co. подешевшали на 0,9%, а ринкова капіталізація Honda Motor Co. скоротилася на 0,8%.

Фінансові установи Японії також здебільшого відзначилися зниженням котирувань. Так, ринкова капіталізація банку Sumitomo Mitsui незначно зросла на 0,3%, акції Mizuho Financial Group подешевшали на 0,5%, цінні папери Minato Bank скоротили позиції на 0,6%, а вартість акцій Nomura Holdings Inc. скоротилася на 2%.

Компанії будівельного сектора також мало чим виділялися із загального фону. Папери Taisei Corp. подешевшали на 1,05%, акції Kajima Corp. втратили в ціні 1,6%, ринкова капіталізація Obayashi Corp.. скоротилася на 2,07%, а Shimizu Corp. - на 1,5%.

За підсумками торгів 4 жовтня 2013 р. індекс Nikkei знизився на 0,94% і склав 14024,31 пункту. Курс долара до ієни знизився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,42 ієни і склав на закритті фондових торгів 97,27 ієни/дол.