ua en ru

Фондові торги в Японії 4 квітня завершилися незначним підвищенням індексу Nikkei

Фондові торги в Японії 4 квітня 2011 р. завершилися незначним підвищенням індексу Nikkei. Зростання індикатора склало всього 0,11% на тлі ослаблення курсу ієни, позитивно вплинув на котирування японських експортерів, а також сприятливих даних по ринку зайнятості США, передає РБК.
Нагадаємо, 1 квітня ц.р. Міністерство праці США опублікувало дані за рівнем безробіття в країні. У березні 2011 р. за цей показник знизився на 0,1 процентного пункту і склав 8,8%, у той час як аналітики очікували, що рівень безробіття складе 9,2%. Таким чином, у США спостерігається зниження рівня безробіття вже четвертий місяць поспіль.
Такі новини, укупі з пониженням курсу ієни, благотворно позначилися на котируваннях експортерів. Зокрема, в "плюсі" закрилися деякі японські виробники електроніки: акції Kyocera подорожчали на 1%, а її конкурентів Nikon і Toshiba - на 0,5% і 0,3% відповідно.
Також на цьому фоні вгору пішли промислові компанії. Цінні папери одного з найбільших японських виробників промислових роботів Fanuc подорожчали на 1,3%, а його конкурента Komatsu - на 0,4%.
Однак у той же час зростання індексу стримувався через побоювання інвесторів з приводу подальшого розвитку економіки країни. Зокрема, хвилювання пов'язані з подією 11 березня найпотужнішому землетрусом, що призвів за собою руйнівне цунамі і аварію на атомній електростанції "Фукусіма-1". Фахівці вважають, що для ліквідації радіаційних витоків на станції можуть знадобитися кілька місяців. Внаслідок цього, незважаючи на поступове зростання, індекс Nikkei до цих пір знаходиться на 7% нижче за рівень, на якому він перебував до початку катастрофи.
На ці побоювання болісно відреагували котирування японського фінансового сектора. Акції найбільшого в країні банку Mitsubishi UFJ Financial впали в ціні на 1,3%, а його конкурента Mizuho Financial - ще значніше, на 3,7%.
За підсумками торгів 4 квітня ц.р. індекс Nikkei піднявся на 10,50 пункту (+0,11%) і склав 9718,89 пункту. Курс долара до ієни підвищився на 0,64 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 84,17 ієни/дол.