ua en ru

Фондові торги в Японії 30 серпня завершилися зростанням індексу Nikkei на 1,16%

Фондові торги в Японії 30 серпня 2011 р. завершилися зростанням індексу Nikkei на 1,16%. Як і на фондових ринках по всьому світу, зростання було обумовлене підйомом у фінансовому секторі на тлі новин з Європи.
Зокрема, оптимізму інвесторам додали новини з Греції. Напередодні з'явилася інформація про те, що другий і третій за величиною банки цієї країни - Eurobank і Alpha Bank - оголосили про намір об'єднатися в найбільшу кредитну організацію в Греції. Даний крок, за словами аналітиків, допоможе ефективніше протистояти проблемам, пов'язаним з фінансовою і борговою кризою.
На цьому фоні зростанням наголосилася провідна трійка японських банків. Зокрема, акції найбільшого в країні Mitsubishi UFJ виросли в ціні на 1,8%. Його конкурент Sumitomo Mitsui продемонстрував ще інтенсивніше зростання котирувань - на 2,2%, тоді як цінні папери Mizuho подорожчали на 0,9%.
Крім того, ближче до кінця сесії оптимізму японським інвесторам додала новина про обрання екс-міністра фінансів Йосіхіко Ноди новим прем'єр-міністром країни. На посаді голови уряду він змінив Наото Кана, який напередодні пішов у відставку разом з урядом, після чого в парламенті Японії було проведено голосування. За його підсумками обидві палати проголосували за Ноду, який, як очікується, сформує новий кабінет міністрів до 2 вересня 2011 р.
Сприятливий вплив на провідні індикатори надав і рух національної японської валюти. Пом'якшення ієни по відношенню до долара позитивно позначилося на котируваннях провідних експортерів Країни висхідного сонця. Зокрема, цінні папери одного з найбільших японських автомобілебудівних концернів Mitshubishi Motors подорожчали на 2,1%. Таке ж зростання продемонстрували акції виробника електроніки Toshiba.
За підсумками торгів 30 серпня 2011 р. індекс Nikkei виріс на 102,55 пункту (+1,16%) і склав 8953,90 пункту. Курс долара до ієни підвищився на 0,21 ієн по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 76,86 ієни/дол.