ua en ru

Фондові торги в Японії 28 березня завершилися зниженням індексу Nikkei на 0,6%

Фондові торги в Японії 28 березня 2011 р. завершилися зниженням індексу Nikkei на 0,6%. Незважаючи на незначне підвищення котирувань більшості японських компаній, які викликали невелике зростання індикатора Topix (в межах 0,1%), на ринку переважали негативні настрої. Зокрема, трейдери продовжують стежити за ситуацією на аварійній атомної електростанції (АЕС) "Фукусіма-1", повідомляє РБК.

Раніше сьогодні японські власті повідомили, що в другому реакторі станції сталося часткове розплавлення паливних стрижнів. На думку японського керівництва, процес плавлення паливних стрижнів носив тимчасовий характер. Крім того, напередодні надійшло повідомлення про те, що рівень радіації в скопилася там воді в 10 млн разів перевищує природний фон. Потім, проте, оператор станції - компанія Tokyo Electric Power Company (TEPCO) - назвав ці дані "помилкою". За словами компанії, помилка пов'язана з неправильним прочитанням показань приладів про рівень радіації.

При цьому, як зазначив оператор АЕС, в районі реактора N2 електростанції "Фукусіма-1" рівень радіації, тим не менше, залишається "дуже високим" і не дозволяє робочим продовжити відновлювальні роботи.

На цьому тлі котирування TEPCO обрушилися на 17,7%, ставши основною причиною спаду індексу Nikkei. Також негативу на ринок додав її конкурент, компанія Toshiba, що займається спорудженням ядерних реакторів. Акції цієї компанії також закрилися в "мінусі", подешевшавши на 0,5%.

Також на негативному фоні в "червоній" зоні завершили сесію і компанії з виробництва промислової техніки. Зокрема, акції виробника промислових роботів Fanuc подешевшали на 0,9%.

У "плюсі" ж закрилися практично всі представники сировинного сектора. Незважаючи на спад цін на нафту, акції JX Holdings і Inpex підросли на 0,7% і 0,3% відповідно. Крім того, вгору пішли і котирування більшості металургійних компаній Країни висхідного сонця. Зокрема, акції Nippon Steel і JFE Holdings додали в ціні 1,5%.

За підсумками торгів 28 березня ц.р. індекс Nikkei знизився на 57,60 пункту (-0,6%) і склав 9478,53 пункту. Курс долара до ієни виріс на 0,99 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 81,76 ієни / дол.