ua en ru

Фондові торги в Японії 28 грудня закрилися зниженням індексу Nikkei на 0,61%

Фондові торги в Японії 28 грудня 2010 р. закрилися зниженням індексу Nikkei на 0,61% на тлі зменшення обсягу торгів до двохрічну мінімуму - 1,08 млрд угод і падіння китайських котирувань. Крім того, на провідний японський індикатор негативно вплинули результати вчорашньої сесії в США, що закрився зниженням індексу Dow Jones на 0,16%, повідомляє РБК.

Трейдери сподіваються, що на останній в цьому році торгової сесії індекс Nikkei закриється вище, ніж у 2009 р. (на рівні 10546,44 пункту).

Позитивно ж на хід сесії вплинули макроекономічні новини. Зокрема, за попередніми даними, обсяг промислового виробництва в Японії в листопаді 2010 р. виріс в порівнянні з попереднім місяцем на 1%, продемонструвавши зростання вперше за шість місяців. На тлі цих новин в "зеленій" зоні закрився фінансовий сектор Японії. Акції найбільшого японського банку Mitsubishi UFJ подорожчали на 0,5%, а його конкурентів Sumitomo Mitsui і Mizuho Financial Group - на 0,5% і 1,3% відповідно.

Особливим же зростанням котирувань відзначилася біотехнологічна компанія AnGes MG. Її акції підскочили на 8,7% після того, як вона оголосила про співпрацю з великої японської фармацевтичної компанією Shionogi & Co. в області розробки лікування атопічного дерматиту та інших шкірних захворювань.

Ієна за результатами минулої сесії зміцнилася по відношенню до долара, що негативно позначилося на більшості котирувань японських експортерів, насамперед виробників автомобілів. Папери найбільшої у світі автомобілебудівної корпорації Toyota Motor знизилися на 0,2%, а її конкурентів Honda Motor і Nissan Motor - на 1,1% і 1,3% відповідно. З іншого боку, акції компанії Mitsubishi Motor піднялися на 0,8%.

Також серед експортерів втрат зазнали японські виробники електроніки. Папери провідних представників цього сектора Canon і Nikon знизилися на 1,7% і 1,4% відповідно, а їх конкурентів Kyocera і Toshiba - на 0,7% і 0,5% відповідно.

Зниження цін на сировину в результаті побоювань, пов'язаних з підвищенням облікової ставки Китаю, змусило знизитися котирування нафтогазових компаній. Папери провідною в Японії нафтової компанії Inpex знизилися на 1,7%. У той же час інші компанії в цій області відзначилися менш значним спадом: акції Japan Petroleum Exploration і JX Holdings знизилися на 1% і 0,4% відповідно. Також серед сировинних компаній в "червону" зону перемістилися і виробники сталі, такі як JFE Holdings (-1%) і Nippon Steel (-0,3%).

За підсумками торгів 28 грудня ц.р. індекс Nikkei знизився на 63,36 пункту (0,61%) і склав 10292,63 пункту. Курс долара до ієни знизився на 0,42 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 82,44 ієни / дол.