ua en ru

Фондові торги в Японії 26 квітня 2011 р. завершилися зниженням індексу Nikkei до мінімального значення за тиждень

Фондові торги в Японії 26 квітня 2011 р. завершилися зниженням індексу Nikkei до мінімального значення за тиждень на тлі зміцнення ієни, що традиційно погано позначається на прибутках компаній-експортерів, передає РБК.

Відзначимо, що 25 квітня ц.р. після великодніх свят відновили роботу біржі США, сьогодні запрацюють біржі Європи. У ході торгової сесії на американських майданчиках котирування компаній демонстрували переважно спадну динаміку, і частково зниженню японського індексу Nikkei сприяв негативний зовнішній фон.

Крім того, інвестори проявляють стриманість напередодні публікації фінансових звітів компаній. Відзначимо, що сьогодні відзвітував великий виробник електроніки - компанія Canon. Чистий прибуток компанії в I кварталі 2011 р. знизився на 2,4% - до 55,46 млрд ієн (676 млн дол.) проти 56,81 млрд ієн, отриманих в I кварталі 2010 р. Акції Canon напередодні публікації даних і на тлі зміцнення ієни на закритті торгів знизилися в ціні на 0,85%. Папери виробника фототехніки Konica Minolta втратили в ціні 0,58%, Nikon - 1,88%. Котирування Sony і Sharp завершили торгову сесію також в "мінусі" (-2,11% і -1,46% відповідно).

Не дуже вдало склалися торги і для японських автовиробників, чому сприяло зміцнення ієни. Акції Honda Motor і Toyota подешевшали на 1,61% і 2,44% відповідно.

Спадну динаміку котирувань продемонструвало більшість компаній, що входять у розрахункову базу індексу Nikkei. Винятком стали лише котирування японського виробника шин компанії Bridgestone, які піднялися на 1,07%, котирування хімічної Mitsubishi Chemi (+0,75%), а також компанії Toho Co. Ltd. (+1,73%).

Відзначимо, що трейдери чекають публікації важливих макроекономічних новин. Зокрема, мова йде про дводенне засідання Федеральної резервної системи (ФРС) США, після якого виступить її голова Бен Бернанке. Експерти чекають від ФРС рішень щодо програми "кількісного пом'якшення", яка передбачає викуп держоблігацій на 600 млрд дол., а також рішень по процентних ставках, які на даний момент знаходяться на низькому рівні.

За підсумками торгів 26 квітня 2011 р. індекс Nikkei знизився на 113,27 пункту (-1,17%) і склав 9558,69 пункту. Курс долара до ієни знизився на 0,5 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 81,7 ієни/дол.