ua en ru

Фондові торги в Японії 22 травня завершилися підвищенням індексу Nikkei на 1,1%

Фондові торги в Японії 22 травня 2012р. завершилися підвищенням індексу Nikkei на 1,1% слідом за біржами США, виросли на 1-2,5%. На японських торгових майданчиках другий день поспіль спостерігається технічна корекція після агресивних розпродажів в ході сесій на попередньому тижні, викликаних занепокоєнням інвесторів у зв'язку з ескалацією боргової кризи в єврозоні після дій рейтингових агентств.

На закритті японських торгів більш ніж на 5% зросли в ціні акції виробника устаткування Komatsu Ltd. Напередодні президент компанії повідомив, що попит на нове обладнання Komatsu стабільний і жоден з замовлень не скасований. За попередні дві сесії капіталізація компанії скоротилася майже на 7%. Сприятливо склалася сесія і для конкурентів Komatsu: папери Hitachi Construction Machinery Co Ltd. і Kubota Corp. подорожчали на 2,6% і 4,1% відповідно.

Як відзначають аналітики, що спостерігалася на японській біржі в ході сесії картина свідчить про спекулятивних покупках при відсутності фундаментальних позитивних факторів. "У КНР справи йдуть не краще, ніж в Європі, інвестори налаштовані на короткострокові інвестиції", - пояснив аналітик інвестиційно-дослідницької компанії SMBC Friend Securities.

На "позитивної" території завершилися торги для виробника напівпровідників Renesas Electronics Corp., Акції якого додали в ціні 5,6%. Раніше японська преса повідомила, що компанія скоротить 6 тис. робочих місць в рамках програми реструктуризації бізнесу, що передбачає, в тому числі, заходи зі збільшення капіталу на 630 млн дол після оприлюдненого фінансового звіту за 2011-2012 фінансовий рік, за підсумками якого компанія показала операційні збитки на 57 млрд ієн (720 млн дол.) Материнська Mitsubishi Electric Corp. (Її котирування підвищилися на 1,3%) висловила готовність допомогти Renesas Electronics, уточнивши проте, що допомога поки не запитувалася.

За підсумками торгів 22 травня 2012 р. індекс Nikkei підвищився на 95,40 пункту (+1,1%) - до 8729,29 пункту. Курс долара до ієни підвищився на 0,22 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 79,46 ієни/дол.

Нагадаємо, торги в США 21 травня завершилися підвищенням провідних індексів більш ніж на 1%.