ua en ru

Фондові торги в Японії 2 лютого завершилися зростанням індексу Nikkei на 1,78%

Фондові торги в Японії 2 лютого 2011 р. завершилися зростанням індексу Nikkei на 1,78% на тлі низки позитивних корпоративних новин. На поточний тиждень припадає найбільша кількість публікованих квартальних звітів японських компаній, що робить значний вплив на хід торгів.
На думку аналітиків, однією з основних передумов до збільшення прибутку японських компаній є відновлення економіки США. Зокрема, напередодні американський Інститут з управління постачаннями опублікував дані по індексу ділової активності в промисловості США (ISM index) в січні 2011 р. Індикатор зріс до 60,8 пункту в порівнянні із значенням за грудень 2010 р. в 58,5 пункту, в той час як аналітики прогнозували зниження до 57,9 пункту. Відзначимо, що значення індексу вище за позначку 50 пунктів свідчить про промислове зростання.
Крім того, аналітики вважають одним з найважливіших показників економіки котирування фінансового сектора. За підсумками сьогоднішньої сесії акції найбільших японських банків продемонстрували бурхливе зростання і вийшли в лідери підвищення. Папери найбільшого в Японії банку Mitsubishi UFJ Financial подорожчали на 4,8%, а його конкурентів Sumitomo Mitsui Financial і Mizuho Financial - на 4,5%.
Також на тлі позитивних даних зі США виросли котирування ряду японських експортерів, зокрема провідних виробників автомобілів. Акції найбільшої у світі автомобілебудівної компанії Toyota Motor піднялися на 3,3%, а її конкурентів Nissan Motor і Mazda Motor - на 3,1% і 2,1% відповідно.
Серед компаній, що представили сьогодні свої квартальні звіти, найбільшим зростанням котирувань відзначився один з провідних в Японії виробник електроніки Casio. Його чистий прибуток за дев'ять місяців 2010-2011 фінансового року склав 4,7 млрд ієн (57,7 млн дол.) проти збитків роком раніше, що призвело до підвищення цін на акції компанії на 6,6%. Крім того, котирування інших виробників електроніки також зросли: Toshiba - на 5,1%, а її конкурентів Nikon і Hitachi - на 3,2% і 1,2% відповідно.
На сировинному ринку в ході сесії також спостерігалася позитивна динаміка на тлі підвищення цін на Лондонській біржі металів, зокрема, алюміній і нікель подорожчали до дворічного максимуму. Провідні японські виробники стали Nippon Steel і Sumitomo Metal Industries продемонстрували зростання котирувань на 1,8% і 1,6%, у той час як папери їхнього конкурента JFE Holdings подорожчали на 1,2%.
За підсумками торгів 2 лютого індекс Nikkei підвищився на 182,86 пункту (+1,78%) і склав 10457,36 пункту. Курс долара до ієни знизився на 0,43 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 81,48 ієни/дол.