ua en ru

Фондові торги в Японії 17 листопада завершилися незначним підвищенням індексу Nikkei

Фондові торги в Японії 17 листопада 2010 р. завершилися незначним підвищенням індексу Nikkei, чому сприяло зростання котирувань японських автовиробників, спровокований ослабленням ієни. В той же час ціна на промислові метали продовжує знижуватися на тлі побоювань ринку щодо посилення монетарної політики Китаю. В той же час, як зазначають аналітики, зростання японського фондового ринку стримується відсутністю впевненості в корпоративних новинах. Як тільки ієна опуститься нижче позначки 85 ієни/дол., Впевненість інвесторів у відношенні прибутків компаній відновиться, і ситуація стабілізується, вважають аналітики.
Вдало склалася торгова сесія для японської Mazda. Акції другого за величиною автоекспортера Японії подорожчали на 3,1% на тлі інформації в ділових ЗМІ про те, що американський автовиробник Ford вже цього тижня скоротить свою частку в капіталі Mazda з нинішніх 11% приблизно до 3%. При цьому, згідно інформації у місцевій пресі, серед 10-ти компаній, зацікавлених у купівлі цінних паперів Mazda в американського Ford, числиться трейдинговий конгломерат Itochu Corp.
Як зазначається в публікації, Itochu і ще одна трейдингова компанія придбають близько 3% акцій Mazda, виплативши за пакет близько 10 млрд ієн (120 млн дол.). Решта виставлені на продаж 5% в капіталі Mazda дістануться японському банку Mitsui Sumitomo Bank, який вже володіє часткою в японському автовиробнику.Акції Itochu подешевшали на закритті японських торгів на 1,05%.
Папери японського виробника шин Bridgestone Corp., що одержує більше 75% від реалізації продукції за кордоном, піднялися в ціні на 3,4%, автовиробника Honda - на 1,98%, Mitsubishi Motor - на 0,94%, Nissan Motor - на 1,4% і Toyota Motor - на 0,48%.
Тим часом менш вдало склалися торги для виробника чорнової міді Mitsubishi Materials Corp. Акції компанії подешевшали на 4% на тлі спекуляцій щодо підвищення ставок Народним банком КНР і посилювання монетарної політики.
За підсумками торгів 17 листопада ц.р. індекс Nikkei 225 підвищився на 14,56 пункту (+0,15%) - до 9811,66 пункту. Курс долара до ієни виріс на 0,43 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 83,36 ієни/дол.