ua en ru

Фондові торги в Японії 14 березня завершилися підвищенням індексу Nikkei на 1,53%

Фондові торги в Японії 14 березня 2012 р. завершилися підвищенням індексу Nikkei на 1,53% услід за ринками США, виросли в середньому на 1,8% на макроекономічних новинах і вістях від банку JPMorgan, що оголосив про програму зворотного викупу акцій на 15 млрд дол. і підвищення дивідендів до 0,30 дол. на акцію. Сприятливо на фондовому ринку відбилася і інформація про те, що більшість банків США успішно впоралися зі стрес-тестами, підтвердивши своє "фінансове здоров'я". Відзначимо, що Федеральна резервна система (ФРС) США оприлюднила підсумки перевірок на два дні раніше терміну.

Втім, відбулося засідання Комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) ФРС США, яке визначило подальшу монетарну політику американського Центробанку, не зуміло виправдати надії інвесторів на новий раунд кількісного пом'якшення, зберігши ключову облікову ставку в діапазоні 0-0,25% річних.

Підтримку японському ринку крім зовнішнього фону зробило і ослаблення ієни, яке сприятливо відбилося на котируваннях японських експортерів. Фінансовий сектор Японії за підсумками сесії також ознаменувався помітним зростанням котирувань. На сприятливому інформаційному тлі японський Nikkei зміг подолати позначку в 10000 пунктів.

Котирування "трійки" найбільших і значущих японських банків, Mizuho Financial Group, Mitsubishi UFJ Financial Group і Sumitomo Mitsui Financial Group, додали від 2,25% до 2,6%, сприяючи помітного зростання Nikkei.

У складі індексу Nikkei також росли котирування фармацевтичної Astellas Pharma (+1,02%), виробника фототехніки Canon (+3,53%), прізводітелей шин Bridgestone (+1,83%) і виробника промислових роботів Fanuc (+2,92% ).

За підсумками торгів 14 березня 2012 р. індекс Nikkei підвищився на 151,4 пункту (+1,53%) і склав 10050,52 пункту. Курс долара до ієни підвищився на 1,0 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 83,20 ієни/дол.

Раніше повідомлялося, що фондові торги в США 13 березня завершилися підвищенням провідних індексів на тлі інформації про те, що більшість банків США успішно впоралися зі стрес-тестами, підтвердивши своє "фінансове здоров'я".