ua en ru

Фондові торги в Японії 14 червня завершилися зростанням індексу Nikkei на 1,05%

Фондові торги в Японії 14 червня 2011 р. завершилися зростанням індексу Nikkei на 1,05%. Індикатор продемонстрував найбільш значне підвищення за останні два тижні після падіння на 0,7% в ході попереднього торгового дня, повідомляє РБК.
В основному увагу інвесторів привернула компанія Tokyo Electric Power Co. (TEPCO), оператор аварійної атомної електростанції (АЕС) "Фукусіма-1", що постраждала від руйнівних землетрусів і цунамі в березні ц.р. Японський уряд схвалив законопроект, в рамках якого він планує допомогти компанії виплатити компенсації постраждалим від ядерної кризи в країні.
На цьому фоні акції TEPCO злетіли в ціні на 25,1%. У "плюсі" закрилися і її основні конкуренти - енергетичні компанії Chubu Electric Power і Tohoku Electric Power. Їхні цінні папери подорожчали на 13,4%.
Позитивним фоном послужили і макроекономічні новини. За даними Міністерства економіки, торгівлі і промисловості Японії, обсяг промислового виробництва в країні в квітні 2011 р. виріс в порівнянні з попереднім місяцем на 1,6%. Влада переглянула показник на 0,6 процентного пункту у бік підвищення. Зазначимо, що в березні 2011 р. показник продемонстрував рекордний спад, знизившись на 15,5% через природні катаклізмів, що обрушилися на Японію.
Завдяки позитивним макроекономічним новинам значне зростання продемонструвала трійка провідних банків Японії. Найбільший в країні фінансовий інститут Mitsubishi UFJ відзначився підвищенням котирувань на 2,2%, тоді як папери його конкурентів Sumitomo Mitsui і Mizuho виросли на 2,2% і 1,6% відповідно. Крім того, дані по промвиробництву позитивно позначилися на акціях постачальників промислової техніки. Котирування провідних у цій області Fanuc і Komatsu виросли на 1,7% і 1,3% відповідно.
За підсумками торгів 14 червня ц. р. індекс Nikkei підвищився на 99,58 пункту (+1,05%) і склав 9547,79 пункту. Курс долара до ієни знизився на 0,26 ієн по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 80,27 ієни/долл.