ua en ru

Фондові торги в Японії 13 червня завершилися зниженням індексу Nikkei на 6,35%

Фондові торги в Японії 13 червня 2013 р. завершилися падінням індексу Nikkei на 6,35%. Чергове нищівне падіння провідного індексу відбулося на тлі зміцнілої щодо долара ієни, а також у зв'язку з побоюваннями інвесторів щодо подальшої політики Центробанку Японії щодо стимулюючих заходів монетарної політики "кількісного пом'якшення" з підтримання економіки країни.

Аналітики прогнозують, що очікування інвесторів на тлі посилення національної валюти і невизначеності в питаннях політики Центробанку будуть ще деякий час залишатися досить слабкими, що в свою чергу позначиться на прийдешніх торгових сесіях.

Висока волатильність ринку і побоювання інвесторів змусили індекс Nikkei триматися в "червоній" зоні протягом всієї торговельної сесії. Почавши впевнене зниження відразу після відкриття, до середини торгів він досяг мінусової позначки в 5,3%. За підсумками торгів він продемонстрував найслабше значення показника з 3 квітня 2013 р.

Ослаблена ієна не сповільнила позначитися на котируваннях крупних японських експортерів. Котирування виробника фототехніки Canon Inc впали на 3,4%, його конкурента Ricoh Co. Ltd. - на 6,9%, у той час як акції Toshiba Corp. подешевшали на 3,2%. Котирування великих автовиробників теж торгувалися в "червоній" зоні. Ринкова капіталізація Toyota Motor знизилася на 4,6%, котирування Nissan Motor Co. просіли на 5,7%, а акції і Honda Motor Co. подешевшали на 4,3%.

Кредитні організації Японії також продемонстрували зниження котирувань. Так, акції Sumitomo Mitsui подешевшали на 4%, котирування Mizuho Financial Group просіли на 3,7%, а ринкова капіталізація Minato Bank скоротилася на 0,6%.

Компанії, що спеціалізуються на роботі з нерухомістю також відзначилися зниженням котирувань. Акції Sumitomo Realty & Development знизилися в ціні на 4,2%, а цінні папери її конкурента Mitsubishi Estate подешевшали майже на 6%.

Котирування металургійної компанії Sumitomo Metal Mining опустилися на 3,3%, а ринкова капіталізація Nippon Steel знизилася на 2,8%, тоді як цінні папери JFE Holding подешевшали на 3,6%.

За підсумками торгів 13 червня 2013 р. індекс Nikkei знизився на 6,35% і склав 12445,38 пункту. Курс долара до ієни знизився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 2,12 ієни і складав на закритті фондових торгів у Токіо 94,69 ієни/дол.