ua en ru

Фондові торги в Японії 12 жовтня завершилися зниженням індексу Nikkei на 2,09%

Фондові торги в Японії 12 жовтня 2010 р. завершилися зниженням індексу Nikkei на 2,09%, повідомляє РБК. У лідерах зниження опинилися котирування японських компаній-автовиробників на тлі спекуляцій про те, що долар найближчим часом, ймовірно, не зможе зміцнитися щодо ієни, а це негативно позначається на експортерах. Подібна ситуація, на думку аналітиків, не сприяє і хорошій корпоративній звітності, яка у багатьох компаній може опинитися змазаною через зміцнення ієни.
Котирування Toyota Motor Co., найбільшого в світі автовиробника, знизилися за підсумками торгової сесії на 1,6%. Аналогічно склалися торги і для його конкурента - другого за розміром автовиробника Японії Honda Motor Co., акції якого подешевшали на 1,7%. Папери Nissan Motor Co. втратили в ціні 1,1%.
Торгові майданчики Японії закрилися в "мінусі" і для японського рітейлера одяг Fast Retailing, який прогнозує скорочення прибули за фінансовий рік на 17% - до 51 млрд ієн через зниження обсягу продажів в I півріччі 2010 р. Акції Fast Retailing подешевшали на 8%, що стало одним з найзначніших знижень вартості цінних паперів компанії, що входить в розрахункову базу індексу Nikkei, за минулу торгову сесію. На тлі представленого Fast Retailing прогнозу аналітики Goldman Sachs Group Inc., Citigroup Global Markets Japan Inc. і Nomura Holding Inc. знизили рекомендації по акціях компанії.
Відзначимо, що у складі індексу Nikkei значне зниження продемонстрували котирування Mazda Motor (-5%), Marucha Nichiro (-5,7%) і Mitsubishi Chemi (-3,5%).
Напередодні фондові торги в Японії не проводилися у зв'язку зі святкуванням Дня здоров'я і спорту. У останні десять років це свято відзначають в другий понеділок жовтня, проте спочатку за вихідний вважали 10 жовтня - день, коли в 1964 р. у Токіо відкрилися літні Олімпійські ігри.
За підсумками торгів 12 жовтня 2010 р. індекс Nikkei 225 опустився на 200,24 пункту (-2,09%) - до 9388,64 пункту. Курс долара до ієни знизився на 0,24 ієн щодо курсу на закритті фондових торгів у Нью-Йорку і становив на закритті торгів 81,92 ієни/дол.