ua en ru

Фондові торги в Японії 12 травня завершилися зниженням індексу Nikkei на 1,5%

Фондові торги в Японії 12 травня 2011 завершилися пониженням індексу Nikkei на 1,5% після зростання біржового індикатора протягом двох попередніх торгових сесій. Переміщення котирувань на "негативну" зону пов'язано з обвалом на сировинних біржах, який спричинив за собою зниження фондових індексів, передає РБК.
На цьому фоні в "мінус" на закритті японських фондових торгів пішли котирування компаній, пов'язаних з ресурсами. Так, акції трейдингової Mitsubishi Corp. і нафтогазової Inpex Corp. подешевшали на 2% і 3,6% відповідно.
На динаміку ціни на нафту позначився опублікований напередодні Міністерством енергетики США доповідь, згідно з якою комерційні запаси сирої нафти в США за тиждень з 30 квітня по 6 травня 2011 зросли на 3,8 млн бар. і склали 370,3 млн бар. Тим часом галузеві аналітики, опитані Reuters, очікували, що запаси зростуть менш значно - на 1,4 млн бар.
У той же час зниження котирувань, пов'язане зі зменшенням ціни на нафту, було обмежено зміцненням долара по відношенню до ієни, що традиційно сприятливо позначається на японських експортерах. Відзначимо, що окремі автовиробники, незважаючи на загальний негативний фон, все ж таки змогли завершити сесію в "плюсі". Так, папери найбільшої автомобілебудівної компанії світу Toyota подорожчали на 3,06%, компанії Nissan - на 1,4%. Toyota опублікувала фінансовий звіт напередодні, Nissan - сьогодні.
Тим часом у складі індексу Nikkei переважна кількість компаній продемонстрували спадну динаміку котирувань. Серед аутсайдерів торгів опинився оператор японській АЕС "Фукусіма" TEPCO (-8,76%), виробник фототехніки Olympus (-5,5%), а також компанія Citizen Holdings (-7,27%).
Надавати вплив на ринок продовжують і корпоративні новини. Раніше фінансові результати представив виробник електроніки Hitachi. Чистий прибуток японської компанії за підсумками 2010-2011 фінансового року, що завершився 31 березня 2011 р., склала 238,87 млрд ієн (2,88 млрд дол.), тоді як за попередній фінансовий рік компанія отримала чисті збитки у розмірі 106,96 млрд ієн. Повернення компанії до прибутковості на тлі зростання попиту на продукцію сприятливо позначилося на її котируваннях: акції на цьому тлі підскочили в ціні на 2,44%.
За підсумками торгів 12 травня 2011 р. індекс Nikkei знизився на 147,61 пункту (-1,5%) і склав 9716,65 пункту. Курс долара до ієни підвищився на 0,22 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 81,08 ієни/дол.