ua en ru

Фондові торги в Японії 11 травня завершилися підвищенням індексу Nikkei на 0,46%

Фондові торги в Японії 11 травня 2011 р. завершилися підвищенням індексу Nikkei на 0,46%. Настрій трейдерів було позитивним на тлі корпоративних новин, які компенсували наслідки високих показників інфляції в Китаї, негативно позначилася на ринку акцій Країни висхідного сонця, передає РБК.
Одним з лідерів зростання минулої сесії став оператор аварійної атомної електростанції (АЕС) "Фукусіма-1" Tokyo Electric Power Co. (TEPCO). 9 травня 2011 р. президент компанії звернувся до уряду Японії з проханням надати компанії допомога з виплатою компенсацій. Напередодні TEPCO оголосила про намір продати активи на суму більше 500 млрд ієн (6,1 млрд дол.) і використовувати ці кошти для виплати компенсацій постраждалим від аварії на АЕС. На цьому тлі акції компанії підскочили в ціні на 8,5%.
Також значне зростання на закритті торгів продемонстрували великий виробник комп'ютерної техніки NEC і компанія з надання фінансових послуг Orix. Їх акції виросли в ціні на 4,8% і 4% відповідно після публікації позитивних прогнозів з чистого прибутку за поточний фінансовий рік.
Крім того, підвищенням котирувань відзначився і автомобілебудівний сектор Японії. Ціни на акції його основних представників пішли вгору після того, як американський інвестиційний банк Goldman Sachs відзначив збільшення поставок запчастин після руйнівного землетрусу і цунамі найпотужнішого 11 березня 2011 р. Найбільш значним зростанням відзначилася компанії Honda Motor і Nissan Motor - відповідно 2,1% і 2 % відповідно.
Позитивна динаміка спостерігалася і в сировинному секторі Японії. Зокрема, незважаючи на бічний рух "нафтових" ф'ючерсів Light Sweet, акції провідних нафтовидобувних компаній Країни висхідного сонця завершили торги в зеленій зоні. Папери Japan Petroleum Exploration і Inpex подорожчали на 1,7% і 1% відповідно.
За підсумками торгів 11 травня ц.р. індекс Nikkei підвищився на 45,50 пункту (+0,46%) і склав 9864,26 пункту. Курс долара до ієни підвищився на 0,18 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 80,86 ієни/дол.