ua en ru

Фондові торги в Японії 10 листопада завершилися пониженням індексу Nikkei на 2,91%

Фондові торги в Японії 10 листопада 2011 р. завершилися пониженням індексу Nikkei на 2,91%, продемонструвавши максимальне зниження за три місяці після перевищення напередодні ринковою прибутковістю 10-річних держоблігацій Італії 7-процентної відмітки, яку аналітики називають "точкою неповернення", що посилило побоювання інвесторів щодо перспектив подолання європейської бюджетно-боргової кризи. Негативно на хід торгів також вплинуло пониження аналітиками міжнародного рейтингового агентства Moody's Investors Service кредитного рейтингу інвестбанку Daiwa Securities Group Inc. Останній в кінці жовтня 2011 р. відзвітував про збиток за II квартал і I півріччя 2011-2012 фінансового року і оприлюднив плани щодо скорочення співробітників в Європі та Азії.
У мінусі за підсумками сесії опинилися котирування фінансових інститутів і виробників електроніки. Акції банку Sumitomo Mitsui Financial Group подешевшали на 4,7%; найбільшого в країні кредитора - Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. - на 2,7%.
Папери першого за величиною в Японії експортера споживчої електроніки Sony Corp., 21% виручки якого доводиться на країни Європи, знизилися в ціні на 4,7%.
Ринкова капіталізація виробників мікропроцесорів зменшилася на зниженні вартості оперативної пам'яті DDR3 DRAM, яка досягла історичного мінімуму. Акції виробника карт пам'яті Elpida Memory Inc. подешевшали на 10%. Котирування Toshiba Corp., 18% продажів якого доводяться на напівпровідники, знизилися в ціні на 6,7%. Акції Tokyo Electron Ltd. подешевшали на 5,9%.
Папери одного найбільших в світі виробників фототехніки і комплектуючих - Olympus Corp. - знижуються в ціні третій день підряд; за підсумками торгів його акції подешевшали на 17,12%. Нагадаємо, на початку поточного тижня в компанії повідомили, що кошти, які відносяться до придбання британського виробника медичного устаткування Gyrus, а також трьох інших японських компаній, були використані для приховування збитків по інвестиціях в цінні папери в 1990-х роках. Коментуючи ситуацію в корпорації, президент Olympu Суїчі Такаяма припустив, що Olympus може провести делістинг своїх акцій з Токійської біржі у зв'язку з скандалом.
За підсумками торгової сесії 10 листопада 2011 р. індекс Nikkei знизився на 254,64 пункту (-2,91%) і склав 8500,80 пункту. Курс долара до ієни по відношенню до курсу попереднього дня знизився на 0,16 ієн і склав на закритті торгів 77,69 ієни/дол.