ua en ru

Фондові торги в Японії 10 червня завершилися зростанням індексу Nikkei майже на 5%

Фондові торги в Японії 10 червня 2013 р. завершилися зростанням індексу Nikkei майже на 5%. Біржі відновилися після розпродажів минулого тижня на тлі оприлюднених у США макроекономічних даних. Статистика по американському ринку праці перевершила прогнози Уолл-стріт, на цьому тлі долар зміцнився до ієни. Це, у свою чергу, сприятливо відбилося на котируваннях японських компаній-експортерів, що одержують значний відсоток виручки від реалізації продукції за кордоном.

Нагадаємо, 7 червня 2013 р. Міністерство праці США повідомило, що число робочих місць в країні в травні збільшилася на 175 тис., що виявилося вище прогнозів експертів. Водночас рівень безробіття в США виріс в порівнянні з попереднім місяцем на 0,1 процентного пункту - до 7,6%. Зростання рівня безробіття змусило засумніватися в тому, що Федеральна резервна система США на цьому тлі наважиться згорнути програму стимулювання економіки.

Японський фондовий ринок підтримали короткі продажі по акціях експортерів. Папери автовиробника Toyota Motor Corp. додали в ціні 7,1%, його конкурента Honda Motor Co. - 3,7%, виробника споживчої електроніки Sony Corp. - 5,9%.

Котирування акцій фінансового сектора, в ході останніх сесій піддалося розпродажів, також зростали. Помітно подорожчали акції інвестиційної Nomura Holdings (+5,9%), одного з найбільших банків Країни висхідного сонця Sumitomo Mitsui Financial Group (+4,6%), а також його конкурента Mizuho Financial Group (+3,2%).

Сприятливо на настрій інвесторів на фондовому ринку вплинула статистична інформація про те, що, за попередніми даними, зростання ВВП Японії в I кварталі 2013 р. склало 1% в квартальному вирахуванні (у річному обчисленні - 4,1%). Зростання показника стало результатом активних дій місцевої влади, спрямованих на прискорення економічного зростання японської економіки. Аналітики прогнозували зростання даного показника на 0,9% в квартальному і на 3,5% в річному численні.

Профіцит поточного рахунку платіжного балансу Японії в квітні 2013 р. подвоївся в порівнянні з минулим роком, обсяг банківського кредитування в цьому місяці ріс найшвидшими темпами майже за три роки. Про це свідчить остання макроекономічна статистика, яка дає аналітикам підстави говорити, що агресивна політика стимулювання уряду Сіндзо Абе починає приносити свої плоди.

За підсумками торгів 10 червня 2013 р. індекс Nikkei підвищився на 4,94% і склав 13514,20 пункту. Курс долара до ієни підвищився по відношенню до курсу попереднього торгового дня (7 червня 2013 р.) на 1,57 ієни і складав на закритті фондових торгів у Токіо 98,36 ієни/дол.