ua en ru

Фондові торги в США завершилися зниженням провідних індексів

Фондові торги в США 27 серпня завершилися зниженням провідних індексів. Привід для побоювань інвесторів залишається колишнім - міжнародно-політична ситуація навколо Сирії.

Ряд країн, в першу чергу США, всерйоз обмірковують можливість силового втручання в конфлікт офіційних сирійської влади і опозиції, який триває з березня 2011 р. Напруження відносин Заходу і Близького Сходу сприяла інформація про застосування офіційними сирійською владою хімічної зброї проти мирного населення. Особливо сильний резонанс викликали повідомлення про останню заявленої атаці, нібито проведеної в передмістях Дамаска, де в результаті хімудара, за наявною інформацією, загинули сотні людей. Дамаск відкидає звинувачення, проте окремі джерела на Заході заявляють, що ракетні удари по військах президента Сирії Башара Асада можуть бути нанесені вже на цьому тижні, 29 серпня 2013 р.

Як відзначають фахівці, трейдери будуть віддавати перевагу обережної стратегії до тих пір, поки міжнародно-політична ситуація не досягне певної розв'язки.

Побоювання інвесторів не могли заспокоїти навіть позитивні макроекономічні дані, опубліковані напередодні. Так, індекс цін на будинки S & P / Case-Shiller у червні поточного року підвищився на 12,1% порівняно з показником річної давності. У той же час індекс споживчої довіри в США в серпні 2013 р. підвищився до 81,5 пункту, що виявилося вище прогнозів.

На корпоративному фронті новин також небагато. Котирування рітейлера Best Buy, що спеціалізується на продажі електроніки, просіли на 2,2%. Приводом для цього стала заява засновника компанії Річарда Шулзе про те, що він може почати розпродавати належний йому пакет акцій рітейлера не далі ніж у жовтні 2013 р.

Котирування проблемного американського рітейлера JCPenney просіли на 1,4%. Раніше інвестор Білл Акман заявив, що продав приналежний йому пакет акцій компанії, який складає 18% від загального обсягу акцій рітейлера і налічує 39 млн акцій.


Котирування соціальної мережі Facebook просіли більш ніж на 4%. Деякий час папери росли в ціні на тлі очікувань зростання числа мобільних користувачів і реклами, проте ці торги котирування закрили зниженням. При цьому акції компанії опустилися нижче 40 дол - до позначки в 39,64 дол.

За підсумками торгової сесії 27 серпня індекс Dow Jones знизився на 170,33 пункту (-1,14%) - до 14776,13 пункту, індекс S & P - на 26,3 пункту (-1,59%) - до 1630,48 пункту , індекс Nasdaq - на 79,047 пункту (-2,16%) - до 3578,52 пункту.