ua en ru

Фондові торги в США завершилися 7 жовтня 2010 р. переважним зниженням провідних індексів

Фондові торги в США завершилися 7 жовтня 2010 р. переважним зниженням провідних індексів, повідомляє РБК. Тиск на індикатори по ходу сесії надавали різні чинники, зокрема зростання американської валюти, якій вдалося відіграти свої позиції, за рахунок чого почали знижуватися ціни на сировині, захоплюючи за собою котирування гірнодобувачями і нафтових компаній. Крім того, вже з'явилися перші результати квартальної звітності, і далеко не всім компаніям поки що вдається приносити позитивні новини про свої фінансові результати за тих, що пройшли 3 місяці.
Цінні папери представників банківського сектора завершили торгову сесію в мінусі. Котирування найбільшого в США Bank of America на закритті торгових майданчиків знизилися на 0,6%, а банків Morgan Stanley і J.P.Morgan Chase & Co. - на 1,22% і 0,95% відповідно. Крім того, акції Wells Fargo подешевшали на 1,14%, а оператора кредитних American Express - на 0,53%.
Дешевшаюча нафта негативно позначилася на динаміці котирувань енергетичних підприємств США. Варто відзначити, що ціни на нафтові ф'ючерси з постачанням в листопаді впали на 1,9% - до позначки в 81,67 дол./бар. На цьому фоні цінні папери нафтового гіганта ExxonMobil подешевшали за підсумками сесії на 0,14%, а його конкурента Chevron - на 0,44%. В той же час акції нафтосервісні підприємств Schlumberger і Halliburton закрилися в мінусі на 0,22% і 1,03% відповідно.
Провідні американські гірничодобувники також поступалися своїми позиціями на фондовому ринку на тлі зниження цін на золото і виробничі метали. Крім того, увага інвесторів була прикована до американського алюмінієвого концерну Alcoa Inc.. Гравці з оптимізмом чекали результатів за III квартал 2010 р., і вже після закриття торгів компанія відзвітувала про падіння чистого прибутку на 20,8% - до 61 млн дол., проте виручка Alcoa за липень-вересень ц.р. склала 5,29 млрд дол., опинившись на 14,6% більше аналогічного показника річної давності у розмірі 4,62 млрд дол. Проте, на момент закриття торгових майданчиків котирування алюмінієвого гіганта впали на 1,22%, компанії з видобутку міді Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc. - на 2,37%, а сталеливарника AK Steel - на 1,14%.
Тим часом, ще до початку торгів свій фінансовий звіт опублікував другий за величиною в світі виробник безалкогольних напоїв PepsiCo Inc. Так, чистий прибуток компанії за підсумками 9 місяців 2010 р. склав 4,96 млрд дол., а обсяг продажів PepsiCo в звітному періоді досяг 39,68 млрд дол. В цілому приведені показники збіглися з ринковими очікуваннями, проте негативною новиною став прогноз PepsiCo по прибутку на акцію за весь 2010 р. Компанія чекає зростання показника на 11% проти колишнього прогнозу зростання на 12%, що навряд чи обрадувало інвесторів, внаслідок чого котирування PepsiCo впали на 2,95%.
На 5,78% за підсумками торгів подешевшали цінні папери найбільшої в США мережі готелів Marriott, також на тлі квартального звіту. Учасникам ринку не припав до смаку показник прибутку на акцію у розмірі 0,22 дол., що опинився гірше за прогнози.
Тим часом, значно успішніше завершили торгову сесію папери американського розробника програмного забезпечення Adobe Systems Inc. Котирування Adobe підскочили на 11,5% після того, як стало відомо про переговори керівництва компанії з менеджментом одного зі світових лідерів по виробництву ПО Microsoft Corp. про можливе поглинання Adobe.
За підсумками торгів індекс Dow Jones знизився на 19,07 пункту (-0,17%) - до 10948,58 пункту, індекс S&P опустився на 1,91 пункту (-0,16%) - до 1158,06 пункту, а індекс Nasdaq підріс на 3,01 пункту (+0,13%) - до 2383,67 пункту.