ua en ru

Фондові торги в США завершилися 30 вересня зниженням провідних індексів

Фондові торги в США завершилися 30 вересня 2010 р. зниженням провідних індексів, але, незважаючи на негативний результат за підсумками останньої в минулому місяці торгової сесії, вересень 2010 р. став для американських фондових бірж найвдалішим з перших осінніх місяців за 71 рік, передає РБК .
Минула торгова сесія проходила на змішаному тлі, оскільки, з одного боку, над Європою знов нависнула загроза поширення боргової кризи, а з іншого - американські міністерства представили надзвичайно обнадійливу статистику по економіці США. Так, минулий день був відзначений зниженням суверенних рейтингів Іспанії, що було кроком досить очікуваним, але все тривожним, а також заявою уряду Ірландії, ще однією проблемною європейської економіки, про нове вагоме вливання в банківський сектор, так і не зумів оговтатися після глобальної рецесії. Тим часом Міністерство праці США повідомило напередодні про скорочення в країні числа первинних вимог по виплаті допомоги з безробіття за минулий тиждень на 16 тис. - до 453 тис., тоді як аналітики прогнозували значення показника на рівні 460 тис. Даний звіт був одним з найбільш очікуваних на цьому тижні, а тому приємне зниження показника змусило інвесторів забути про проблеми Старого Світу.
Оптимізм викликав також доповідь американського Міністерства торгівлі, яке повідомило про зростання ВВП США в II кварталі 2010 р. на 1,7%. Даний показник був переглянутий у кращу сторону в порівнянні з попередніми даними, згідно з якими ВВП за звітний період виріс на 1,6%, і виявився вищим за прогнози більшості аналітиків. Фінальна оцінка американського ВВП (з трьох) виявилася на 0,1 процентного пункту вище (3,4 млрд дол. у вартісному вираженні) за рахунок перегляду в більшу сторону особистих витрат громадян США і зростання запасів підприємств приватного сектора.
Незабаром після відкриття американських торгових майданчиків Асоціація менеджерів в Чикаго представила дані з ділової активності в США у вересні 2010 р., які також стали великою несподіванкою. Згідно з прогнозами аналітиків, індекс повинен був знизитися в порівнянні з серпневим значенням 56,7 пункту до 55,9 пункту, однак, чого ніяк не очікували експерти, показник виріс до 60,4 пункту.
Спочатку макроекономічна статистика благотворно вплинула на рух котирувань організацій банківського сектору, особливо чутливо реагує на зміни даного фону. Однак на закритті майданчиків банки розгубили довіру гравців. Так, за підсумками торгів на американському фондовому ринку акції Bank of America подешевшали на 0,1%, Citigroup - на 0,3%, JPMorgan Chase - на 0,9%.Зниження продемонстрували також котирування операторів кредитних карт Visa і American Express - на 0,2% і 2,3% відповідно.
Корпорації Америки також піднесли гравцям кілька сприятливих новин. Так, американська страхова компанія AIG (+4,4%) повідомила, що їй вдалося домовитися про продаж двох своїх японських підрозділів американської Prudential Financial за 4,8 млрд дол. При цьому AIG пояснила, що виручені кошти частково підуть на погашення заборгованості компанії перед американськими платниками податків. Крім того, страховик, який втратив статус приватної компанії під час фінансової кризи, виклав подробиці плану зі скорочення державної участі своєму в акціонерному капіталі.
Інвестори не залишили без уваги також зростання цін на "чорне золото", що майже автоматично призвело до підвищення котирувань нафтових і нафтосервісних компаній. Так, в плюсі торгова сесія завершилася акції найбільшої в США нафтовидобувної компанії ExxonMobil Corp. (+0,3%) І її конкурента ConocoPhillips (+0,1%), а також папери нафтосервісної Schlumberger (+0,2%).
За підсумками торгів 30 вересня 2010 р. індекс Dow Jones знизився на 47,23 пункту (-0,44%) - до 10788,05 пункту, індекс S & P - на 3,53 пункту (-0,31%) - до 1141, 270 пункту, а індекс Nasdaq - на 7,94 пункту (-0,33%) - до 2368,62 пункту.