ua en ru

Фондові торги в США завершилися 18 жовтня ц.р. зростанням провідних індексів

Фондові торги в США завершилися 18 вересня 2010 р. зростання провідних індексів на тлі сприятливої корпоративної статистики, передає РБК. Аналітики вже підрахували, що з усіх компаній, що входять у розрахункову базу S&P, 83% вже відзвітувалися і представили кращі, ніж очікувалося результати. Даний факт змусив інвесторів повірити, що всі проблеми американської економіки швидкоплинні, що її відновлення, а отже, відновлення світової економіки не за горами. Прикметно, що ця впевненість не залишила їх навіть після оприлюднення урядової статистики, що свідчить про зворотне. Так, за підрахунками Міністерства фінансів, за підсумками серпня ц.р. чистий приплив капіталу в країну в порівнянні з попереднім місяцем знизився і склав 38,9 млрд дол., тоді як у липні цей показник знаходився на рівні 63,3 млрд дол. Крім того, Федеральна резервна система (ФРС) США відзвітувала сьогодні про зниження обсягу промислового виробництва у вересні ц.р.: за підсумками минулого місяця показник знизився на 0,2%, тоді як аналітики прогнозували зростання на 0,2%.
Незважаючи на тиск несприятливих статданих з економіки США на вартість акцій організацій банківського сектору, по висхідній траєкторії рухалися котирування провідного американського банку Citigroup Inc. (+5,6%), який відзвітував напередодні про кращі, ніж очікувалося, результати за III квартал 2010 р. Чистий прибуток компанії склав 2,17 млрд дол., що більш ніж в 20 разів більше, ніж 101 млн дол., отримані за аналогічний період роком раніше. Виручка Citigroup за липень-вересень ц.р. зросла на 1,7% - до 20,74 млрд дол. з 20,39 млн дол., а прибуток від триваючих операцій у перерахунку на одну акцію склав 0,08 дол. проти прогнозу в 0,06 дол.
У розпал сезону корпоративної звітності не надто життєстверджуючий звіт за 9 місяців 2010 р. представила американська нафтосервісна компанія Halliburton Co (-4,8%). Її чистий прибуток виріс на 36,4% і склав 1,23 млрд дол., а виручка досягла 12,8 млрд дол., що на 16,6% більше аналогічного показника, отриманого роком раніше. Разом з тим чистий прибуток Halliburton у III кварталі 2010 р. виріс приблизно у два рази, склавши 544 млн дол. ці дані не виправдали очікувань аналітиків, а тому акції компанії також не змогли завоювати розташування гравців.
Однак торги склалися сприятливо для інших компаній енергетичного сектора, хоча напередодні було зафіксовано деяке зниження курсу долара, а за ними і цін на "чорне золото". Так, до верхньої рамці біржового табло рухалися котирування найбільшої з США нафтової компанії ExxonMobil (+0,8%), а також її конкурентів - Chevron (+1%) і ConocoPhillips (+0,8%). В "зелену" зону піднялися також котирування нефтесервісниой Schlumberger (+0,02%).
Крім того, вчорашній день був відзначений також підписанням угоди між розробником технологій для лікування серцевих захворювань і St. Jude Medical Inc і виробником медичного обладнання AGA Medical Holdings Inc. St. Jude Medical висловила готовність виплатити за AGA Medical 1,3 млрд дол. з урахуванням боргових зобов'язань. При цьому ціна однієї звичайної акції AGA Medical складе 20,8 дол. (премія 41%). Цьому тлі котирування акцій набувача початку пішли вниз, але на закриття торгових майданчиків виросли на 1,8%, а ціна акцій об'єкта поглинання пішла вгору, підвищившись на 40,7%.
За підсумками торгів 18 жовтня індекс Dow Jones виріс на 80,91 пункту (+0,73%) - до 11143,69 пункту, індекс S & P підвищився на 8,52 пункту (+0,82%) - до 1184,71 пункту, а індекс Nasdaq - на 11,89 пункту (+0,48%) - до 2480,66 пункту.