ua en ru

Фондові торги в США завершилися 1 вересня ц.р. значним зростанням провідних індексів

Фондові торги в США 1 вересня 2010 р. завершилися значним зростанням провідних індексів, передає РБК. При цьому біржові індикатори піднялися майже на 3%. Настрій інвесторів визначали по ходу торгової сесії макроекономічні новини. До початку торгів були опубліковані дані від приватної служби зайнятості ADP Employer Services, які виявилися не такими вдалими, як очікували аналітики. Згідно з доповіддю, число робочих місць у приватному секторі країни скоротилося в серпні на 10 тис. При цьому, за переглянутими даними, показник за липень ц.р. виріс на 37 тис., а не на 42 тис., як повідомлялося раніше. У той же час оптимізм вселили останні новини з Китаю, де в серпні дещо прискорилися темпи виробництва.
Приємною несподіванкою для інвесторів стала доповідь американського Інституту з управління постачаннями (ISM), який повідомив, що індекс ділової активності в промисловості США в серпні 2010 р. виріс в порівнянні з попереднім місяцем на 0,8 пункту і склав 56,3 пункту в порівнянні з липневим значенням в 55,5 пункту. У той же час аналітики прогнозували, що значення індексу за серпень 2010 р. складе лише 53 пункти.
Після початку торгової сесії з'явився доповідь Міністерства енергетики США щодо запасів нафти за чергову звітний тиждень. Згідно з даними американського відомства, комерційні запаси сирої нафти в США за тиждень з 21 по 27 серпня 2010 р. виросли на 3,43 млн бар. і склали 361,71 млн бар. Цей доповідь могла вплинути на котирування енергетичних компаній, які продемонстрували висхідну динаміку. Акції нафтових ExxonMobil, Chevron і ConocoPhillips додали в ціні 3%, 3,6% і 3,1% відповідно, папери нафтосервісних Schlumberger і Halliburton також подорожчали на 3,5% і 5,4% відповідно.
При цьому певний вплив на хід торгів для ExxonMobil могла чинити інформація про те, що американська компанія і британо-голландська Royal Dutch Shell планують продати свої частки в родовищі Corvette в Північному морі, запаси якого оцінюються приблизно в 200 млрд куб. футів (5,6 млрд куб. м) еквівалента природного газу. Заявки на купівлю активів ExxonMobil і Royal Dutch Shell в проекті Corvette будуть прийматися з 6 вересня до кінця жовтня поточного року. За наявними даними, родовище Corvette практично вироблено і може бути виставлене на продаж як газове сховище.
Крім того, на сприятливому інформаційному тлі піднялися в ціні акції американських банків, включаючи Bank of America (+6,1%), Citigroup (+3,7%) і JP Morgan Chase (+3,8%)
Інтерес інвесторів викликала інформація про те, що, за неофіційними даними, друга за величиною в США мережа швидкого харчування Burger King може бути виставлена на продаж. Як повідомляється в американських ЗМІ, Burger King Holdings протягом останніх тижнів веде переговори з приватними інвестиційними фондами з даного питання. На тлі даної інформації акції компанії на закритті торгів підскочили в ціні 14,65%.
За підсумками торгів 2 вересня індекс Dow Jones виріс на 254,75 пунктів (+2,54%) - до 10269,47 пункту, індекс S & P - на 30,96 пункту (+2,95%) - до 1080,29 пункту, а індекс Nasdaq - на 62,81 пункту (+2,97%) - до 2176,84 пункту.