ua en ru

Фондові торги в США закрилися 7 червня зниженням провідних індексів.

Фондові торги в США закрилися 7 червня 2010 р. зниженням провідних індексів. У відсутність статданих по американській економіці увага учасників ринку була звернена до новин Старого Світу. Настрій інвесторам зіпсували недавні заяви керівництва Угорщині про те, що величина дефіциту бюджету країни більша, ніж очікувалося раніше. Згідно новим оцінкам економістів, бюджетний дефіцит Угорщини може досягти в поточному році 7-7,5% ВВП. У зв'язку з цим виникає загроза повторення "грецького сценарію", не дивлячись на завірення угорської влади в тому, що в 2010 р. країна має намір скоротити дефіцит бюджету до 3,8% ВВП.

На цьому фоні в мінусі закрилися торгові майданчики для акцій провідних американських банків. Цінні папери найбільшого в США Bank of America Corp. подешевшали на 3,39%, а корпорації Citigroup Inc. - на 3,96%. Також невдало склалася сесія для банків Morgan Stanley і J.Р.Мorgan Chase & Co., котирування яких впали на 2,69% і 2,39% відповідно, а Wells Fargo & Co. - на 1,76%. Цінні папери Goldman Sachs подешевшали на 2,51% після появи повідомлень про нові судові розслідування відносно організації.

Не вдалося відіграти своїх позицій і американським горновидобувникам у зв'язку з падінням цін на золото і промислові метали. Котирування Alcoa Inc. і Freeport-Мcmoran Copper&gold подешевшали в ціні 3,04% і 6,61% відповідно, цінні папери однієї з найбільших в США сталеливарних компаній U.S.Steel Corp. за підсумками торгів подешевшали на 4,02%.

Також варто відзначити одну з найбільших в світі страхових компаній American International Group Inc. (AIG), цінні папери якої втратили в ціні 1,93%. Зокрема, цьому сприяли негативні очікування втрат американської компанії від операції, що не відбулася, з британською Prudential з продажу азіатських активів AIG.

З представників високотехнологічного сектора США серйозних втрат за підсумками сесії зазнала інтернет-компанія Google (-2,65%) на тлі початку розгляду в американському штаті Коннектікут щодо тієї інформації, яку пошукач збирає для свого спецпроекту Google Street View. В цілому ж по сектору також спостерігалися негативні тенденції: акції Microsoft Corp. втратили в ціні 1,94%, Еbay - 2,0%, Yahoo! Inc. - 0,40%.

В той же час акції виробника "макбуков" і смартфонів iРhone - компанії Apple (входить до складу індексу NASDAQ) знизилися на закритті торгів на 1,96% у зв'язку з негативними очікуваннями інвесторів щодо рівня продажів представленого сьогодні iРhone 4, не дивлячись на масу нових характеристик, закладених в смартфон.

У мінусі завершилися торги і для більшості компаній у складі індексу Dow 30. Падіння котирувань спостерігалося у американського виробника персональних комп'ютерів Hewlett-Рackard Co. (-1,76%), концерну General Electric Co. (-1,91%), а також виробника мережевого устаткування Cisco Systems Inc. (-0,85%).

За підсумками торгів 7 червня 2010 р. індекс Dow Jones знизився на 115,48 пункту (-1,16%) - до 9816,49 пункту, індекс S&Р - на 14,41 пункту (-1,35%) - до 1050,47 пункту, індекс Nasdaq - на 45,27 пункту (-2,04%) і склав 2173,90 пункту.