ua en ru

Фондові торги в США закрилися 27 вересня 2010 р. зниженням провідних індикаторів.

Фондові торги в США закрилися 27 вересня 2010 р. зниженням провідних індикаторів. У відсутність статданих з американської економіки, учасники ринку звертали свою увагу на корпоративні новини із США, браку в яких явно не спостерігалося. Крім того, гравці знов задалися питанням про фінансову стабільність в Європі на тлі останніх показників спреда прибутковості з державних цінних паперів Ірландії і Португалії, що свідчать про погіршення кредитоспроможності обох країн.

На цьому фоні в мінусі закрилися торгові майданчики для цінних паперів провідних фінансових інститутів США. Падінню котирувань також сприяла інформація про те, що іспанська банківська група Banco Santander SA вийшла з переговорів про покупку американського банку M&T Bank Corp. В результаті акції останнього закрилися в мінусі на 7,04%. Крім того, котирування найбільшого в США Bank of America опустилися на 2,65%, корпорації Citigroup - на 0,87%, а банків Morgan Stanley і J.P.Morgan Chase & Co. - на 1,11% і 1,69% відповідно.

Падіння цін на золото і промислові метали зробило негативний вплив на динаміку котирувань американських горновидобувачів. Цінні папери алюмінієвого гіганта Alcoa Inc. подешевшали на 1,07%, а однієї з найбільших в США сталеливарних компаній U.S.Steel Corp. - на 1,02%. Котирування золотовидобувних Newmont Mining Corp. і Barrick Gold Corp. впали на закритті торгів на 1,18% і 0,95% відповідно.

Не дуже успішно завершилася сесія для однієї з найбільших світових роздрібних мереж - американської компанії Wal-Mart Stores Inc. Напередодні компанія запропонувала купити південноафриканського рітейлера продуктів харчування Massmart Holdings Ltd. за 4,26 млрд дол. На думку аналітиків, подібні операції дуже ризиковані навіть для такого гіганта як Wal-Mart, що призвело до пониження його котирувань на 1,11%.

Серед корпоративних новин, компаній, що позитивно позначилися на акціях, варто зазначити рішення англо-голандскої корпорації Unilever купити американську компанію Alberto Culver, що займається виробництвом косметики і засобів особистої гігієни за 3,7 млрд дол. з розрахунку 37,5 дол./акція. Керівництво обох компаній схвалило покупку і висловило впевненість, що співпраця стане вигідною для обох сторін. Інвестори вельми очікувано відреагували на дану новину, внаслідок чого папери Alberto Culver злетіли в ціні на 19,57%.

Крім того, напередодні стало відомо про те, що бюджетний американський авіаперевізник Southwest Airlines купує авіакомпанію AirTran Airways за 1,4 млрд дол. з розрахунку 7,69 дол./акція. При цьому, за умовами операції, за кожну акцію компанії Southwest Airlines заплатить 3,75 дол. плюс частку у розмірі 0,321 одній своїй акції. Учасники ринку з оптимізмом сприйняли подібну інформацію, що призвело до зростання котирувань Southwest Airlines на 8,71%, а акції AirTran і зовсім злетіли в ціні на рекордні 61,32%.

За підсумками торгів 27 вересня індекс Dow Jones знизився на 48,22 пункту (-0,44%) - до 10812,04 пункту, індекс S&P - на 6,51 пункту (-0,57%), до 1142,16 пункту, а індекс Nasdaq - на 11,45 пункту (-0,48%), до 2369,77 пункту.