ua en ru

Фондові торги в США відкрилися 30 грудня зниженням провідних індексів

Фондові торги в США відкрилися 30 грудня 2010 р. зниженням провідних індексів. Корекція на ринку виявилася пов'язана з тим, що останні дослідження показали помітне уповільнення темпів зростання обробної промисловості Китаю. Тим не менш, в передостанній торговий день минулого року на ринку починає спостерігатися помітне зростання активності серед гравців, які дочекалися вельми приємних даних по зростанню національної економіки. Ще до відкриття торговельних майданчиків Міністерство праці США повідомило про істотне скорочення числа первинних вимог по виплаті допомоги з безробіття в країні за минулий тиждень до 388 тис. (прогноз - 415 тис.). Даний показник виявився найнижчим за останні 2 роки, передає РБК.
Вже після старту торгів Асоціація менеджерів у Чикаго відзвітувала про зростання індексу ділової активності в США до рекордного з 1988 р. рівня.Індекс PMI у грудні 2010 р. злетів до 68,6 пункту з 62,5 пункту в попередньому місяці (прогноз - зниження до 61,0 пункту).
У результаті на ринку склалася сприятлива ситуація для росту котирувань представників банківського сектора, найбільш чутливих до публікацій статистичних даних по американській економіці. У перші години торгів акції найбільшого в США за обсягом активів Bank of America додали в ціні 0,5%, а USBancorp - 0,2%. Зростають сьогодні і котирування банків Morgan Stanley і Goldman Sachs у середньому на 0,1%.
У "плюсі" стартували акції ряду представників енергетичного сектору США, і, хоча до виходу статданих з економіки ціни на нафтові ф'ючерси знижувалися, після виходи в світ показників ситуація почала змінюватися на краще.Котирування нафтогазової компанії ConocoPhillips піднялися на 0,3%, а його конкурента Chevron - на 0,4%. Також дорожчають цінні папери нафтосервісного підприємства Halliburton - на 0,5%.
Однак найбільш істотний ріст у перші години сесії демонструють котирування американської нафтогазової корпорації Anadarko Petroleum. Трейдери з великим оптимізмом поставилися до нещодавно з'явилися в американських ЗМІ чуток про те, що частка Anadarko може бути куплена австрало-британським гірничодобувним гігантом BHP Billiton. У результаті акції американської компанії подорожчали на 5%.
Також у верхні межі біржового табло прагнуть сьогодні котирування американських горнодобитчіков, беручи участь в загальному ралі на ринку. Цінні папери мідьовидобувної Freeport-McMoRan дорожчають на 0,9%, а одного з найбільших в країні сталеливарних підприємств AK Steel Corp. і його конкурента U.S. Steel - на 0,3% і 1,44% відповідно.
Незначне зростання демонструють і папери американської телекомунікаційної компанії Qwest Communications International. Котирування Qwest піднялися на 0,2% на тлі заяв компанії про те, що їй вдалося погасити 1,1 млрд дол із загального обсягу конвертованих бондів у розмірі 1,7 млрд дол Всього з лютого 2010 р. компанії вдалося погасити 3,3 млрд дол
Станом на 18:15 мск індекс Dow Jones опустився на 11,43 пункту (-0,10%) - до 11574,00 пункту, індекс S & P - на 1,33 пункту (-0,11%) - до 1258,45 пункту, а індекс Nasdaq - на 1,39 пункту (-0,05%) - до 2665,54 пункту.