ua en ru

Фондові торги в США відкрилися 26 серпня зростанням провідних індексів

Фондові торги в США відкрилися 26 серпня 2010 р. зростанням провідних індексів. До ризику інвесторів спонукала опублікована на відкритті торгових майданчиків урядова статистика по економіці США, повідомляє РБК. Міністерство праці країни відзвітувало сьогодні про зниження числа первинних вимог по виплаті допомоги з безробіття за тиждень, який завершився 21 серпня 2010 р., на 31 тис. - до 473 тис., тоді як аналітики були менш оптимістичні і очікували, що цей показник складе 495 тис. Навіть не дивлячись на те, що показник за попередній звітний період був переглянутий у бік підвищення - до 504 тис. проти 500 тис., переступивши тим самим психологічну позначку, що на тиждень змусила запанікувати світові фондові біржі, американські інвестори не втратили віру в національну економіку, а тому активно скуповують акції.
Сприятливий вплив на хід торгової сесії надає зафіксоване сьогодні зростання цін на нафту. "Чорне золото" на біржах сьогодні продовжує дорожчати після того, як напередодні ціни на нафтові ф'ючерси підвищилися вперше за шість торгових днів. До теперішнього моменту ціна на сиру нафту в Нью-Йорку встановилася на позначці 72,98 дол./бар., підвищившись на 0,6%. З цієї причини популярністю на торговій сесії, що відкрилася, користуються цінні папери найбільшої нафтосервісної компанії Schlumberger Ltd. (+0,5%). Вгору потягнулися також акції її американського конкурента Halliburton (+1,3%). Аналогічну динаміку демонструють котирування акцій американських нафтових компаній, таких як ExxonMobil (+0,6%) і Chevron (+0,1%). Проте в "червоному" секторі торгуються акції їх конкурента ConocoPhillips, що вже подешевшали на 0,2%.
Упевнений курс на підвищення з самого відкриття торгових майданчиків узяли котирування гірничовидобувних компаній, оскільки сьогодні фіксується також зростання цін на метали. Інвестори виявили цікавість до акцій найбільших в США сталеливарних підприємств U.S.Steel Corp. (+1,9%) і AK Steel (+2,6%), а також алюмінієвого гіганта Alcoa Inc. (+1,8%), компанії з видобутку міді Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc.(+3,1%) і золотовидобувної компанії Newmont Mining Corp. (+1,1%). У цьому ж зв'язку по висхідній траєкторії рухаються котирування цінних паперів найбільшого в світі виробника землерийного устаткування Caterpillar Inc. (1,4%).
Певний вплив на настрій американських інвесторів здійснює також представлений сьогодні прогноз компанії Birinyi Associates Inc, що займається дослідженням фондових бірж. Аналітики організації ухвалили рішення знизити прогноз на кінець року по зростанню індексу S&P 500 на 7,5% - до 1225 пунктів. Своє рішення вони пояснили невпевненістю в тому, що такі компанії, як найбільший у світі оператор мережі супермаркетів Wal- Mart Stores Inc. і виробник побутової хімії і товарів гігієни Procter & Gamble Co. зможуть компенсувати свої втрати після закінчення року. Таким чином, зведеному індексу до кінця року належить підвищитися ще на 16%. Разом з тим, як йдеться в звіті, існує вірогідність, що індекс залишиться в діапазоні 1000-1150 пунктів на тлі зворотних викупів акцій і злиття, що супроводжуються сповільненим економічним зростанням.
Станом на 17:18 за Києвом індекс Dow Jones підвищився на 29,97 пункту (+0,3%) - до 10090,03 пункту, індекс S&P - на 5,0 пункту (+0,48%) - до 1060,06 пункту, а індекс Nasdaq - на 10,06 пункту (+0,47%) - до 2151,78 пункту.