ua en ru

Фондові торги в США відкрилися 12 жовтня зниженням провідних індексів

Фондові торги в США відкрилися 12 жовтня зниженням провідних індексів. Американські інвестори, як і інвестори з усього світу, сьогодні не розташовані до ризику, чому провиною інформація, що прийшла з Китаю. За відсутності макроекономічної статистики саме вона потрапила в центр уваги фондових бірж США. Згідно з повідомленнями китайських ЗМІ, влада КНР має намір вилучити з економіки деяку кількість грошових коштів, щоб трохи сповільнити темпи зростання другого за величиною ВВП у світі. З цією метою уряд планує підвищити вимоги до банківських резервів шести найбільших кредитних організацій країни на 0,5 процентного пункту. Оскільки за останні роки сформувався міцний зв'язок між китайською економікою і економікою США, зокрема в галузі торгівлі, американські інвестори занепокоїлися, що даний крок потенційно може зробити негативний вплив на національні доходи, передає РБК.

Важливе значення має також сьогодні підвищення курсу долара по відношенню до деяких світових валют, включаючи євро. Під впливом даного чинника на сировинних біржах сьогодні фіксується зниження цін на сировину, що негативно позначається на котируваннях енергетичних компаній. Так, на відкритті торгової сесії дешевшають акції найбільшої на американському нафтовому ринку ExxonMobil (-0,6%), а також її конкурентів ConocoPhillips (-1,4%) і Marathon Oil (-1,3%). Крім того, за низхідною траєкторією рухаються котирування британської BP (-1,6%), акції якої торгуються на Нью-Йоркській фондовій біржі.
Активні торги проходять також по паперах іншої нафтової компанії - Chevron (-1,2%). Сьогодні Пенсійний фонд Республіки Корея оголосив про придбання мажоритарного пакету акцій одного з нафтотранспортних проектів Chevron, що, однак, не обнадіяло інвесторів.

Зміцнення долара також мало результатом зниження цін на метали, в тому числі золото, мідь і цинк. Даний фактор "натиснув" на котирування цінних паперів американських гірничодобувних корпорацій, таких, як мідьовидобувна Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc. (-2,3%), Золотодобувна Barrick Gold Corp. (-1,6%), Алюмінієвий гігант Alcoa Inc. (-0,8%), А також сталеливарні USSteel Corp. (-2,4%) І AK Steel Holding Corp. (-2,3%).

Інвестори недоброзичливо поставилися до паперів оператора кредитних карт Visa (-0,6%), яка повідомила сьогодні про завершення викупу акцій на суму 1 млрд дол. Під впливом даних новин в "червону" зону опустилися котирування конкурента Visa - MasterCard (-1,1 %).

Байдужими інвесторів не залишили також події в сфері злиттів і поглинань. Сьогодні американська фармацевтична компанія Pfizer (-0,5%) оголосила про злиття з американською ж King Pharmaceuticals (+39,4%), що обійдеться Pfizer в 3,6 млрд дол. За одну акцію свого конкурента вона виплатить 14,25 дол., що являє собою 40-процентну премію до ціни акцій King на закриття торгів 11 жовтня.
Інвестори проявляють інтерес до цінних паперів найбільшого в світі виробника мікропроцесорів Intel (-0,3%), який вже після закриття торгової сесії відзвітує про фінансові результати за III квартал 2010 р.

Але траєкторія руху котирувань усе ще зможе кардинально змінитися, оскільки сьогодні Федеральна резервна система (ФРС) США опублікує протоколи останніх засідань. На основі цих даних інвестори спробують встановити, чим завершиться заплановане на початок листопада 2010 р. засідання керівництва центробанку з питань кредитно-грошової політики.

Станом на 18:07 мкс індекс Dow Jones знизився на 73,11 пункту (-0,66%) - до 10937,23 пункту, індекс S & P - на 7,37 пункту (-0,26%) - до 1158,13 пункту, а індекс Nasdaq знизився на 16,64 пункту (-0,70%) - до 2386,53 пункту.