ua en ru

Фондові торги в США 9 листопада 2011 р. відкрилися пониженням провідних індексів на 2,35-2,62%

Фондові торги в США 9 листопада 2011 р. відкрилися пониженням провідних індексів після того, як ринкова прибутковість 10-річних держоблігацій Італії досягла сьогодні 7-відсоткової позначки, яку аналітики називають "точкою неповернення".
При вартості запозичень на рівні 7% фінансування бюджетного дефіциту і держборгу Італії стає скрутним, і країні може знадобитися екстрена допомога партнерів по єврозоні чи Міжнародному валютному фонду (МВФ). Саме після того як ставки по аналогічним держпаперам Греції, Португалії та Ірландії перевищили 7%, ці країни єврозони були змушені звертатися за міжнародною фінансовою допомогою.
Різке зростання прибутковості за італійськими бондам пішло за рішенням британської клірингової компанії LCH Clearnet підвищити маржинальні вимоги за держоблігаціями Італії. LCH, одна з найбільших клірингових компаній на європейському борговому ринку, підняла маржинальні вимоги по облігаціях Італії з терміном обігу від 7 до 10 років на 5%. Спред прибутковості італійських 10-річних паперів до аналогічним німецьким бондам, які вважаються "бенчмарком" єврозони, сьогодні перевищив 500 базисних пунктів - вперше в історії єврозони.
У мінус після відкриття американських бірж пішли котирування фінансового сектора слідом за негативною динамікою своїх європейських конкурентів: акції Bank of America Corp. подешевшали на 3,1%, Morgan Stanley - на 4,7%.
Ринкова капіталізація General Motors Co. зменшилася на 7,1%; чистий прибуток найбільшого в США автомобілебудівного концерну в III кварталі ц.р. знизилася на 15% у зв'язку зі збитками в Європі і Південній Америці, а також зниженням прибутку на всіх ринках, крім Північної Америки та Китаю.
Вартість паперів Adobe Systems Inc. "провалилася" на 9,9%; найбільший в світі розробник програмного забезпечення (ПО) для графічного дизайну озвучив плани зі скорочення співробітників на тлі зміщення акцентів у бік останніх розробок компанії та відмови від старого асортиментного ряду.
Котирування енергетичних і сировинних компаній пішли вниз на тлі зміцнення долара, що знижує привабливість "коммодітіз". Акції найбільшого в США виробника алюмінію Alcoa знизилися в ціні на 2,9%. Папери нафтогазової компанії Chevron Corp. подешевшали на 2,4%.
Станом на 17:04 за київським часом індекс Dow Jones знизився на 285,7 пункту (-2,35%) - до 11884,48 пункту, індекс S&P - на 32,72 пункту (-2,56%) - до 1243 , 20 пункту, індекс Nasdaq - на 71,36 пункту (-2,62%) - до 2656,13 пункту.