ua en ru

Фондові торги в США 7 жовтня відкрилися зниженням провідних індексів

Фондові торги в США 7 жовтня 2013 р. відкрилися зниженням провідних індексів. Приводом для цього, як і раніше залишаються побоювання інвесторів щодо затяжного "шатдауна", так і неминуче наближається термін для підняття "стелі" держборгу, що залишається єдиною можливістю уникнення дефолту. Зазначимо, що до вирішення жодної з двох проблем, які залишаються досить животрепетними для гравців по всьому світу, влада США поки не наблизилися.

На сьогоднішній день економіка країни продовжує зазнавати збитків через припинення роботи організацій бюджетної сфери - "шатдауна". Працівники держсектору країни перебувають у вимушеному неоплачуваній відпустці вже сьомий день. Ситуацію може змінити лише досягнення угоди по бюджету між демократами і республіканцями, які поки лише нарощують риторику.

В контексті "шатдауна" ще більш серйозною виглядає друга проблема: 17 жовтня 2013 р. у разі, якщо влада не зможуть досягти домовленості про підвищення "стелі" держборгу, може стати для США днем дефолту. У той час як одні фахівці заявляють, що не вірять в реальність дефолту, інші публікують безрадісні прогнози наслідків американського дефолту для країни і всього світу.

Якщо "шатдаун" в США - явище неприємне, але не нове (в останній раз робота держсектора припинялася в 1995 р. на термін близько місяця), то з настільки реальними передумовами до дефолту Штати зіткнулися вперше. Поки політики у Вашингтоні продовжують грати з вогнем, трейдери, утримуючись від реалізації сміливих стратегій, чекають політичної розв'язки.

Крім того, інвестори чекають початку сезону корпоративної набряклості американських компаній. Перші результати будуть оприлюднені вже 8 жовтня. Традиційно сезон відкриють фінансові результати алюмінієвого гіганта Alcoa. Напередодні звітності акції Alcoa на відкритті торгів просіли в ціні на 0,6%.

Не менш важливий вплив на ринок будуть мати квартальні звіти таких банківських гігантів, як Jpmorgan Chase і найбільшого в світі по капіталізації американського банку Wells Fargo. Однак цих звітів інвестори дочекаються лише до кінця поточного тижня. На відкритті торгів акції Jpmorgan Chase подешевшали на 0,7%, а котирування Wells Fargo знизилися на 1,2%.

Котирування виробника популярного смартфона iPhone - американської корпорації Apple - піднялися на 1,9%, після того як інвестиційна компанія Jefferies і підвищила її рейтинг.

Ринкова капіталізація проблемного виробника смартфонів BlackBerry збільшилася на 4,1% на тлі чуток про те, що компанія шукає покупця.

Станом на 17:44 за київським часом 7 жовтня індекс Dow Jones знизився на 90,06 пункту (-0,60%) - до 14982,52 пункту, індекс S&P - на 8,33 пункту (-0,49%) - до 1682,17 пункту, індекс Nasdaq - на 15,15 пункту (-0,40%) - до 3792,61 пункту.