ua en ru

Фондові торги в США 7 червня відкрилися підвищенням провідних індексів.

Фондові торги в США 7 червня відкрилися підвищенням провідних індексів, повідомляє РБК. Позитивно гравці фондового ринку сприйняли останню економічну статистику з Німеччини. Сьогодні Міністерство економіки ФРН оприлюднило дані за обсягом промислових замовлень в країні в квітні 2010 р. Показник з урахуванням сезонних чинників виріс на 2,8% по відношенню до попереднього місяця, хоча аналітики чекали зниження показника на 0,4%. У відсутність статданих з економіки США ці новини з Німеччини виходять на передній план і багато в чому визначають настрій інвесторів на американських фондових торгах.

Натхнення інвесторів також пов'язане з новинами з Мексиканської затоки. Так, за останніми даними, фахівцям компанії BP вдалося встановити контроль за аварійною свердловиною: встановлений 3 червня ц.р. стримуючий клапан дозволяє відкачувати більше половини витікаючої нафти. Експерти чекають, що цей захід в перспективі допоможе зупинити витік на 90%. Також в представництві BP заявляють, що для ліквідації наслідків аварії на нафтовій платформі будуть вжиті всі необхідні заходи. Акції BP, що торгуються на Нью-Йоркській фондовій біржі, подорожчали на 1,4%.

Тим часом зовнішній фон торгів сьогодні достатньо негативний: торгові майданчики Японії закрилися значним падінням котирувань. Зведений індекс Nikkei, що відображає вартість акцій 225 компаній першої секції Токійської біржі, за підсумками торгів впав на 3,84%, закрившись на позначці 9520,80 пункту. Це стало найбільшим процентним зниженням індексу за один торговий день з березня 2009 р. Європейські торгові майданчики відкрилися також в мінусі.

Песимізму інвесторів сприяє і посилення напруженості відносно ситуації з борговими проблемами країн єврозони, що пов'язане з останніми новинами з Угорщини. Уряд країни звинуватив колишні власті у фальсифікації даних про стан державних фінансів. На цьому фоні гравці фондового ринку чекають повторення "грецького сценарію". Тим часом міністр економіки Угорщини Дьєрдь Матольчі, щоб декілька послабити напруженість на ринку, вже заявив, що уряд Угорщини має намір скоротити в 2010 р. дефіцит бюджету до 3,8% ВВП і дотримується мети, визначеної колишнім кабінетом міністрів.

Підтримку фондовому ринку надають новини сектора злиття і поглинань, де сьогодні спостерігається активність. В ході торгової сесії інвестори проявляють активність відносно акцій американської фармацевтичної компанії Talecris Biotherapeutics на тлі інформації про те, що іспанська фармацевтична компанія Grifols, один з лідерів у виготовленні препаратів з плазми крові, домовилася про її покупку за 4 млрд дол. Очікується, що синергетичний ефект від операції складе 230 млн дол. в рік. Річна виручка об'єднаної компанії по проформі складе приблизно 2,8 млрд дол. в рік, при цьому 58% доходу припаде на Північну Америку, 28% - на Європу і 14% - на решту країн. На цьому фоні котирування цінних паперів Talecris злетіли на 28,6%. Зазначимо, що компанія входить до складу індексу Nasdaq.

Сприятливо складаються торги і для американського енергетичного гіганта ExxonMobil. Сьогодні компанія оголосила, що веде переговори про створення нового спільного підприємства з низкою державних нафтових підприємств КНР. Крім того, ExxonMobil має намір в майбутньому розширити виробничі можливості нафтопереробного і нафтохімічного комплексу в китайській провінції Фуцзянь. У даному СП вартістю 5 млрд дол. американська компанія володіє 25% акцій. Цінні папери ExxonMobil подорожчали на відкритті торгової сесії на 0,6%. Схожа динаміка котирувань спостерігається і у інших компаній сектора: акції Chevron Corp. і ConocoPhillips пішли в "плюс" (+0,7% і +0,5% відповідно).

В той же час інвестори проявляють недовіру до акцій страхової компанії American International Group Inc. (AIG), оскільки аналітики сходяться на думці, що втрати компанії від операції, що не відбулася, з британською Prudential можуть бути значними. Папери AIG подешевшали на відкритті торгів на 0,2%.

Станом на 17:19 за київським часом індекс Dow Jones підвищився на 39,23 пункту (+0,39%) - до 9971,2 пункту, індекс S&P - на 4,67 пункту (+0,44%), - до 1069,36 пункту, індекс Nasdaq - на 7,87 пункту (+0,33%) і склав 2226,14 пункту.