ua en ru

Фондові торги в США 30 серпня ц.р. закрилися зниженням провідних індексів

Фондові торги в США 30 серпня 2010 р. закрилися зниженням провідних індексів, передає РБК. Інвесторів засмутили статистичні дані з економіки США, які довели, що відновлення національної економіки йде не надто впевненими темпами. Так, міністерство торгівлі на відкритті біржової сесії відзвітувало про зміну обсягу споживчих доходів і витрат у липні 2010 р. Перший з показників виріс на 0,2%, другий - на 0,4%, тоді як аналітики передбачали зростання обох на 0,3% незважаючи на те, що 70% американської економіки покладаються саме на споживчі витрати, інвесторів стурбував недостатній зростання обсягу доходів, що свідчить, що, можливо, борговий тягар громадян США надто велика.
З цієї причини переважно в "червоній" зоні завершили торгову сесію котирування акції компаній банківського сектора. Вниз на закриття торгових майданчиків пішли котирування Bank of America (-2,5%), Citigroup (-2,4%), Morgan Stanley (-2,4%), JPMorgan Chase (-2,1%), Goldman Sachs (-2%) і American Express (-2,5%).
Інвестори також занепокоїлися, що невпевнені економічні показники можуть перебити попит на "чорне золото". Ціна на нафту опустилася нижче 75 дол. за барель і спричинили за собою котирування цінних паперів нафтових компаній ExxonMobil (-1,3%), Chevron (-1,5%), ConocoPhillips (-1,4%), Anadarko Petroleum Corp. (-2,2%) І четвертої за величиною компанії енергетичного сектору США Marathon Oil Corp. (-1,3%). Також знизилися котирування найбільшої з нафтосервісних компаній Schlumberger Ltd. (-2,5%) І її конкурента Halliburton (-2,3%).
Однак благотворно на настрій інвесторів вплинули новини з області M & A (злиття і поглинання). 30 серпня було відмічено відразу двома великими угодами з участю американських компаній. Як європейські, так і американські інвестори були вкрай зацікавлені покупкою акцій найбільшого виробника препаратів для лікування генетичних захворювань, американської фармацевтичної компанії Genzyme Corp. Напередодні французький конкурент Genzyme - Sanofi-Aventis - публічно заявив про свій намір придбати американську компанію, оцінивши її в 18,5 млрд дол., тобто запропонувавши 69 дол. за кожну акцію. Місяць тому компанія вже виступала з подібною пропозицією, але рада директорів конкурента відмовився її коментувати. Як вважають експерти, Sanofi знаходиться в одному кроці від початку ворожого поглинання Genzyme. Незважаючи на твердий намір ради директорів компанії зберегти її за собою, все ж таки інвестори очікують, що історія отримає своє продовження, а тому акції Genzyme подорожчали на 3,4%.
Крім того, задовго до відкриття торгової сесії найбільший в світі виробник мікропроцесорів Intel оголосив про свій намір придбати у німецького виробника напівпровідників Infineon Technologies AG підрозділ з виробництва чіпів для бездротових пристроїв Wireless Solutions за 1,4 млрд дол. готівкою. Як очікується, операція завершиться в I кварталі 2011 р. Компанія також повідомила, що покупка Wireless Solutions значно розширить спектр послуг, що Intel послуг бездротового доступу до інтернету, включаючи Wi-Fi, 3G, WiMAX і LTE. Але, незважаючи на що відкриваються перспективи, акції американської компанії подешевшали на 2,2%.
Активні торги також пройшли по акціях американського виробника комп'ютерної техніки Hewlett-Packard, який оголосив про початок зворотного викупу акцій на загальну суму 10 млрд дол. За заявою компанії, це допоможе уникнути розмивання акціонерного капіталу.Акції HP подорожчали на 1,5%.
За підсумками торгів 30 серпня ц.р. індекс Dow Jones знизився на 140,92 пункту (-1,39%) - до 10009,73 пункту, індекс S & P - на 15,67 пункту (-1,47%) - до 1048,92 пункту, а індекс Nasdaq - на 33,66 пункту (-1,56%) - до 2119,97 пункту.