ua en ru

Фондові торги в США 28 липня завершилися пониженням більшості провідних індексів

Фондові торги в США 28 липня 2011 р. завершилися пониженням більшості провідних індексів. В черговий раз основним приводом для песимізму інвесторів стала ситуація зі стелею державного боргу США. Впродовж торгової сесії інвестори стримували активність в очікуванні голосування в палаті представників конгресу з питання збільшення стелі держборгу. Очікувалося, що на ньому розглядатиметься план щодо збільшення верхніх меж запозичення, розроблений Республіканською партією. Проте після закриття торгів голосування було перенесене з невідомої причини. Про це повідомляє РБК.
Нагадаємо, якщо в США не буде досягнутий договір про підвищення верхніх меж запозичень, 2 серпня 2011 р. країну чекає дефолт по її боргових зобов'язаннях. Зараз зовнішній борг Вашингтона складає 14,3 трлн дол., дефіцит бюджету країни - 1,5 трлн дол.
На цьому фоні більшість представників американського фінансового сектору пішли в "мінус". Акції банку Wells Fargo знизилися на 1%, а його конкурентів - Morgan Stanley і Citigroup - на 0,8% і 0,2% відповідно.
В той же час макроекономічні дані, навпаки, здійснили сприятливий вплив на рух основних індикаторів. Зокрема, перед початком сесії Міністерство праці США привело дані по первинних вимогах щодо виплати з безробіття за минулий тиждень, число яких знизилося на 24 тис. - до 398 тис., тоді як аналітики чекали, що даний показник складе 415 тис. вимог.
Крім того, позитивний вплив на ринок акцій здійснили і корпоративні новини. Серед компаній, що відзвітували напередодні відкриття сесії, опинилися медіакомпанія Thomson Reuters Corp. і фармацевтична компанія Bristol-Мyers Squibb Co. На тлі підвищення показників чистого прибутку їх котирування підвищилися на 3,4% і 1,5% відповідно.
За підсумками торгів 28 липня ц.р. індекс Dow Jones опустився на 62,44 пункту (-0,51%) - до 12240,11 пункту, індекс S&Р знизився на 4,22 пункту (-0,32%) - до 1300,67 пункту, а індекс Nasdaq підріс на 1,46 пункту (+0,05%) - до 2766,25 пункту.