ua en ru

Фондові торги в США 24 вересня завершилися зниженням індексів Dow і S&P четвертий день поспіль

Фондові торги в США 24 вересня 2013 р. завершилися зниженням індексів Dow і S&P четвертий день поспіль. На ринку запанували побоювання щодо бюджетної кризи в США: якщо до 1 жовтня конгрес не прийде до компромісної версії бюджету, федеральний уряд може тимчасово припинити нормальне функціонування, частина держслужбовців буде розпущена по домівках, деякі соціальні програми будуть заморожені. Крім цього, в США знову назріває ризик того, що уряд "упреться в стелю держборгу: за останніми оцінками експертів, ліміт держзапозичень, встановлюється конгресом, може бути вичерпаний вже 18 жовтня ц.р.

Негативною динамікою характеризувалися торги по акціях банківського сектора. Папери J.P.Morgan подешевшали на 2,2%, Wells Fargo - на 1,4%. Goldman Sachs - також на 1,4%. Котирування Wells Fargo знижувалися на тлі відмови американського суду закрити справу за позовом, поданим урядом до банку в жовтні 2012 р. Wells Fargo звинувачується у введенні в оману Міністерства житлового будівництва і міського розвитку щодо якості виданих банком іпотечних кредитів.

Індекс Nasdaq незначно виріс за підсумками торгів, багато в чому завдяки акцій Facebook, що подорожчали на 2,7%. Гонконгські ЗМІ повідомили, що соціальна мережа Facebook і інші американські сайти, що знаходяться у немилість уряду Китаю, не будуть заблоковані в планованої шанхайській зоні вільної торгівлі. Зона офіційно почне функціонувати 29 вересня ц.р.

Котирування колись провідного виробника смартфонів BlackBerry, нині відчуває серйозні фінансові і маркетингові проблеми, знизилися на 3,3%. Найбільший акціонер компанії - канадська Fairfax Financial - має намір викупити BlackBerry лише з розрахунку 9 дол. за акцію (за підсумками минулих торгів ціна паперів виробника склала 8,53 дол.).

За підсумками торгової сесії 24 вересня 2013 р. індекс Dow Jones знизився на 66,79 пункту (-0,43%) - до 15334,59 пункту, індекс S&P - на 4,42 пункту (-0,26%) - до 1697,42 пункту. Індекс Nasdaq підвищився на 2,966 пункту (+0,08%) - до 3768,25 пункту.