ua en ru

Фондові торги в США 21 грудня 2011 р. відкрилися зниженням провідних індексів після аукціону ЄЦБ

Фондові торги в США 21 грудня відкрились зниженням провідних індексів після ралі в ході попередньої сесії, викликаної макроекономічними новинами. Сьогодні гравців фондового ринку також чекають дані американських міністерств, зокрема, інформація про продажі будинків на вторинному ринку житла в листопаді ц.р. і дані Міністерства енергетики США щодо комерційних запасів сирої нафти за черговий звітний тиждень.
Між тим, до відкриття торговельної сесії сталася подія, що мала помітний вплив на фондовий ринок і розпочала котирування ф'ючерсів у протилежний напрямок. Мова йде про перший аукціон Європейського центрального банку (ЄЦБ) за поданням трирічних кредитів. В рамках цього аукціону, спрямованого на подолання боргової кризи в єврозоні, кредитні організації регіону залучили 489,2 млрд євро. За підсумками сьогоднішнього аукціону ЄЦБ передав банківській системі рекордний обсяг коштів, що перевищив обсяг 2009 р., коли банки отримали в рамках тендеру на надання кредитів терміном на один рік майже 450 млрд євро.
На відкритті фондових торгів напередодні публікації макроекономічних новин американські банки (Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, Wells Fargo) відзначилися незначним підвищенням котирувань (в межах 0,5%). В плюс на тлі незначного зростання ціни на нафту вийшли і котирування нафтогазових компаній США ExxonMobil, Chevron, ConocoPhillips, які додали в середньому 0,6%.
В центрі уваги інвесторів виявилися високотехнологічні компанії після звіту Oracle Corp., опублікованого за підсумками попередньої торговельної сесії. Компанія вперше за десятиліття оприлюднила фінансовий звіт, який не виправдав очікувань ринку. Несприятливі дані по продажам Oracle породили нову хвилю занепокоєння щодо настання чергового витка рецесії. Папери Oracle обвалилися на 12,6% на відкритті торгів. У мінусі торгуються папери її конкурентів - IBM і Hewlett-Packard.
На негативній території (-0,3%) торги відкрилися і для американського авіабудівного концерну Boeing, який поступився замовленнмя Міністерства оборони Японії американському конкуренту Lockheed Martin. У підсумку на озброєння японської армії надійде винищувач-бомбардувальник п'ятого покоління F-35 Lockheed Martin замість штурмовика F/A-18 Super Hornet (виробництва Boeing). Аналітики оцінюють вартість контракту в 8 млрд дол. Незважаючи на програний тендер Міноборони Японії, Boeing поки залишається "в обоймі" завдяки нещодавно отриманому замовленню від Саудівської Аравії і ряда інших клієнтів вартістю 29,4 млрд дол.
В цілому, як відзначають аналітики, на американських і європейських біржах напередодні різдвяних свят (католицьке Різдво святкується 24-25 грудня) панує позитивний настрій, незважаючи на триваючу в єврозоні боргову кризу і дії рейтингових агентств.
Станом на 16:36 за київським часом індекс Dow Jones опустився на 24,29 пункту (-0,20%) - до 12079,29 пункту, індекс S&P - на 4,30 пункту (-0,35%) - до 1237,68 пункту, індекс Nasdaq - на 23,47 пункту (-0,91%) - до 2579,89 пункту.