ua en ru

Фондові торги в США 15 травня закрилися пониженням провідних індексів

Фондові торги в США 15 травня 2012 р. закрилися пониженням провідних індексів на тлі новин з Греції, де безрезультатно завершилися як переговори по формуванню правлячої коаліції, так і уряду "технократів", і було оголошено про проведення нових парламентських виборів і створення тимчасового уряду. На цьому фоні глава МВФ Крістін Лагард заявила про необхідність бути готовими до можливого виходу Греції із зони євро.

Прагнення інвесторів забезпечити свої вкладення на тлі можливого посилення європейської боргової кризи призвело до зростання курсу долара, внаслідок чого впали ціни на основні сировинні матеріали. На цьому фоні на 2,4% пішли в "червону" зону папери найбільшого в світі виробника алюмінію Alcoa. Акції американського виробника міді Freeport-МcМoran Copper & Gold, у свою чергу, подешевшали ще сильніше - на 4,8%.

Зростанню котирувань будівельних компаній США посприяла публікація індексу економічних настроїв в будівельному секторі, що досяг максимального значення з 2007 р. Так, папери найбільшої будівельної компанії США на ринку житлової нерухомості DR Horton виросли в ціні на 2,54%, її конкурента Lennar Corp. - на 2,7%.

Акції найбільшого в США банку за обсягом активів J.Р.Мorgan Chase знов торгувалися в зеленій зоні і за підсумками торгів подорожчали на 1,26% після найбільшого з 2009 р. розпродажу активів, викликаного повідомленням банку про грандіозний збиток у розмірі 2 млрд дол. Нагадаємо, 11 травня банк повідомив про крупний збиток від деривативів, причиною якого стала стратегія з хеджування, що проводиться інвестиційним підрозділом, яка виявилася неефективною і ризикованою. Проте напередодні глава банку Джеймі Даймон на зустрічі з акціонерами оголосив, що збиток не вплине на виплати дивідендів, що знов підштовхнуло котирування банку до зростання.

Корпоративна звітність сприятливо позначилася на динаміці котирувань знижкового сервісу Groupon, чиї акції подорожчали на 3,7% після того, як компанія оголосила про скорочення чистого збитку за I квартал 2012 р. на 92% - з 146,48 млн дол. до 11,69 млн дол.
За підсумками торгів 16 травня 2012 р. індекс Dow Jones знизився на 63,35 пункту (-0,50%) - до 12632,00 пункту, індекс S&Р - на 7,69 пункту (-0,57%) - до 1330,66 пункту, індекс Nasdaq - на 8,82 пункту (-0,30%) - до 2893,76 пункту.

Нагадаємо, фондові торги в США 14 травня завершилися зниженням індексів.