ua en ru

Фондові торги в США 16 березня відкрилися зниженням провідних індексів

Фондові торги в США 16 березня 2011 р. відкрилися зниженням провідних індексів на тлі макроекономічних новин, а також триваючого ядерної кризи в Японії і геополітичних побоювань щодо низки країн Європи та Близького Сходу.
В основному активність трейдерів впала за рахунок несприятливих даних по ринку житла, опублікованих до початку торгів. Міністерство торгівлі США розповсюдило дані за обсягом будівництва нових будинків в США в лютому 2011 р. У порівнянні з попереднім місяцем показник знизився на 22,5% - до 479 тис. одиниць. Експерти ж прогнозували, що цей показник за минулий місяць складе 560 тис. будинків.
Крім того, негативу на ринок додали і міжнародні макроекономічні новини. Сьогодні агентство Moody's знизило кредитний рейтинг Португалії з А1 до А3. Як повідомили представники агентства, на їхнє рішення вплинуло зниження перспектив зростання і темпів зростання продуктивності в середньостроковій перспективі. До того ж побоювання викликають цілі уряду країни в амбітному плані консолідації бюджетів. Інше агентство, Fitch, сьогодні знизило рейтинг Бахрейну після того, як в країні сталося зіткнення урядових сил з демонстрантами.
Також несприятливою виявилася інформація за промисловими цінами. Відповідно до звіту Міністерства торгівлі, цей показник в США в лютому 2011 р. виріс по відношенню до попереднього місяця на 1,6%, що більш ніж удвічі перевищило очікування аналітиків, які прогнозували, що даний показник в місячному численні виросте на 0,7%.
Інвестори стежать і за ситуацією в Японії. Нагадаємо, землетрус на північному сході країни 11 березня 2011 стало причиною виходу з ладу систем аварійного охолодження на атомних електростанціях "Фукусіма-1" і "Фукусіма-2", в результаті чого виникла загроза перегріву реакторів і сильною радіаційної витоку. Імператор Японії сьогодні виступив перед народом, назвавши землетрус 11 березня 2011 "безпрецедентним за силою і масштабами руйнувань" і закликав японців "ставитися один до одного зі співчуттям і разом долати ці важкі часи".
На цьому тлі більшість секторів США пішли в "мінус". Подешевшали акції низки американських банків, таких як Wells Fargo і Morgan Stanley - їх котирування знизилися на 1,7% і 0,8% відповідно. Папери їх конкурентів JPMorgan Chase і Bank of America опустилися в ціні на 0,8% і 0,1% відповідно.
Через негативних макроекономічних новин в "червоній" зоні торгуються акції провідних рітейлерів США. Папери Macy's і Wal-Mart на відкритті торгів продемонстрували спад на 0,9% і 0,4% відповідно.
Спад індексів незначно стримується низкою компаній сировинного сектора на тлі підвищення цін на золото і нафту. Незважаючи на зниження котирувань паперів металургійних компаній серед представників нафтового сектору переважає позитивна динаміка: акції нафтогазових Chevron і ConocoPhillips підвищилися на 0,5% і 0,1% відповідно, а нафтосервісної Schlumberger - на 0,5%.
Станом на 16:30 індекс Dow Jones знизився на 54,84 пункту (-0,46%) - до 11800,58 пункту, індекс S & P - на 3,29 пункту (-0,26%) - до 1278,58 пункту , а індекс Nasdaq - на 0,42 пункту (-0,02%) - до 2666,91 пункту.