ua en ru

Фондові торги в США 14 червня відкрилися підвищенням провідних індексів

Фондові торги в США 14 червня 2010 р. відкрилися підвищенням провідних індексів на сприятливому зовнішньому фоні: торгові майданчики Японії завершилися зростанням індексу Nikkei на 1,8%, ринки акцій Європи відкрилися також підвищенням провідних індексів. Про це повідомляє РБК.

Сприятливо на настрій учасників світових бірж вплинула опублікована 11 червня ц.р. доповідь Мічиганського університету по індексу споживчої довіри в США, який, за попередніми даними, в червні 2010 р. зріс до 75,5 пункту з 73,6 пункту в травні. Тим часом аналітики чекали, що значення індексу складе 74,8 пункту.

У відсутність статистичних даних по економіці США сьогодні гравці фондового ринку звернули увагу на статистику з Європи, зокрема - на доповідь статистичного агентства Eurostat за обсягом промвиробництва в зоні євро в квітні 2010 р. Згідно з даними Eurostat, показник порівняно з попереднім місяцем підвищився на 0,8%, хоча аналітики прогнозували зростання цього показника на 0,5% в місячному численні.

Зростання цін на "чорне золото" і метали позитивно позначилося на котируваннях нафтових Exxon Mobil (+0,4%), Chevron (+0,9%), їх конкурента ConocoРhillips (+1,4%) і нафтосервісної Schlumberger (+0,9%), а також на ринковій вартості паперів алюмінієвого гіганта Alcoa (+1%) і міднодобувної Freeport McMoRan Copper&Gold (+2,4%). В той же час папери британської BP, що торгуються на Нью-Йоркській фондовій біржі, втратили в ціні 6%, після того, як в ЗМІ з'явилася інформація про те, що компанія може відмовитися від виплати дивідендів за II квартал 2010 р. Як повідомив головний виконавчий директор компанії Тоні Хейворд, компанія "розглядає всі опції щодо дивідендів", що включають як виплату менших дивідендів, так і не виплату дивідендів взагалі.

Невдало складаються торги для телекомунікаційної Cablevision Systems Corp., акції якої подешевшали на 1,8% на тлі інформації про те, що, за неофіційними даними, компанія планує придбати Bresnan Communications, що переважно належить американському інвестиційному фонду Providence Equity Partners, за 1,3 млрд дол.

Гравці фондового ринку прислухалися сьогодні до рекомендацій аналітиків Deutsche Bank AG, що полягають в тому, щоб "купувати" акції американської корпорації AMR Corp, - материнської компанії найбільшого авіаперевізника в США American Airlines. На цьому фоні паперу AMR Corp подорожчали на 2,4%.

За станом на 16:53 за київським часом індекс Dow Jones підвищився на 50,26 пункту (+0,49%) - до 10261,33 пункту, індекс S&Р - на 5,67 пункту (+0,52%), до 1096,99 пункту, індекс Nasdaq підвищився на 18,8 пункту (+0,82%) - до 2261,9 пункту.