ua en ru

Фондові торги в США 13 червня завершилися бічним рухом провідних індексів

Фондові торги в США 13 червня 2011 р. завершилися бічним рухом провідних індексів. Упевненість трейдерів, завдяки якій сесія відкрилася порівняно стабільним зростанням індикаторів, була підірвана вирішенням міжнародного рейтингового агентства Standard & Poors (S&Р) понизити в черговий раз рейтинг Греції. Про це повідомляє РБК. Так, довгостроковий суверенний кредитний рейтинг країни був понижений на три ступені - з B до ССС, а короткостроковий рейтинг був підтверджений на рівні С. Агентство підтвердило "негативний" прогноз. Окрім іншого, всі рейтинги були виключені із списку на перегляд. Таким чином, Греція в світовому рейтингу S&Р опустилася нижче за Еквадор, Ямайку, Пакистан і Гренаду, зайнявши останнє місце.
Рішення агентства негативно вплинуло насамперед на сировинний ринок США. Так, за підсумками сесії ціни на нафту знизилися на 2% - до 97,30 дол./бар. Від цього постраждали в основному ведучі нафтесервісні компанії країни: акції Halliburton впали в ціні на 2,4%, а її конкурента Schlumberger - на 1,2%. Тим часом котирування цінних паперів нафтогазових компаній знизилися менш значно: акції ConocoРhillips подешевшали на 1%, а її конкурентів Chevron і Exxon Mobil - на 0,7%.
У "червоній" зоні завершили минулу сесію і провідні металургійні компанії. До завершення торгів ціни на срібло опустилися на 4%, а на золото - на 1%. На негативному фоні котирування акцій провідної в США мідевидобувної компанії Freeport-МcМoran впали на 1,2%, як і її конкурента, найбільшого в світі виробника алюмінію Alcoa. Золотовидобувні компанії відзначилися менш значним спадом: акції Barrick Gold і Newmont Mining подешевшали на 0,4%.
В той же час несприятливим новинам не вдалося стримати зростання ряду котирувань, що різко виросли на тлі корпоративних новин. Так, компанія з виробництва одягу VF Corp., якій належать такі торгові марки, як Wrangler і North Face, домовилася про придбання взуттєвої компанії Timberland за 2 млрд дол. На цьому фоні акції Timberland підскочили в ціні на 44,1%, а VF - на 10%.
За підсумками торгів 13 червня 2011 р. індекс Dow Jones виріс на 1,06 пункту (+0,01%) - до 11952,97 пункту, індекс S&Р підвищився на 0,85 пункту (+0,07%) - до 1271,83 пункту, а індекс Nasdaq опустився на 4,04 пункту (-0,15%) - до 2639,69 пункту.