ua en ru

Фондові торги в США 12 травня завершилися упевненим зростанням провідних індексів.

Фондові торги в США 12 травня 2010 р. завершилися упевненим зростанням провідних індексів. Інвестори з оптимізмом сприйняли останні новини з Європи. Так, прем'єр-міністр Іспанії Хосе Луіс Родрігес Сапатеро озвучив деталі плану уряду по скороченню дефіциту державного бюджету. Економічний механізм був розроблений через побоювання, що Іспанію, як і Грецію, може поглинути боргова криза. На цьому фоні побоювання гравців щодо боргових проблем країн єврозони дещо розвіялися, і в той же час з'явилася упевненість, що Афіни і інші держави єврозони з великим дефіцитом бюджету зможуть провести заплановані програми, що вимагають введення жорстких заходів економії, і уникнути реструктуризації боргів.

Подали підтримку ринку і корпоративні новини. У "плюсі" завершили торгову сесію високотехнологічні компанії на тлі публікації квартальних фінансових звітів. Акції найбільшого в світі виробника мікрочіпів Intel, одного зі світових лідерів у галузі виробництва комп'ютерної техніки IBM і Cisco Systems подорожчали на 3,6%, 4,6% і 3% відповідно.

Сприятливо склалися фондові торги і для провідних промислових компаній: акції E.i.du Pont de Nemours and Company (Dupont) піднялися в ціні на 4,2%, папери авіабудівного концерну Boeing і машинобудівної Caterpillar подорожчали на 2% і 3,2% відповідно.

Економісти відзначають, що на ранніх стадіях відновлення економіки після важкої рецесії саме у високотехнологічному і промисловому секторах спостерігається активність. Крім того, інвестори знову готові звернути свою увагу на ризикованіші активи, цьому сприяють обнадійливі корпоративні новини.

В той же час на хід торгової сесії зробили вплив і опубліковані статистичні дані по економіці США. Згідно докладу Міністерства торгівлі країни, негативне сальдо торгового балансу США в березні 2010 р. виросло в порівнянні з переглянутим значенням за лютий 2010 р. і склало 40,42 млрд дол. Тим часом аналітики прогнозували значення цього показника на рівні 39,8 млрд дол. Економісти відзначають, що зростання негативного сальдо торгового балансу пов'язане із збільшенням імпорту і експорту на тлі відновлення попиту на внутрішньому американському ринку і на міжнародному ринку в цілому.

За підсумками торгів в США 12 травня 2010 р. індекс Dow Jones підвищився на 148,65 пункту (+1,38%) - до 10896,91 пункту, індекс S&Р - на 15,88 пункту (+1,37%) - до 1171,67 пункту, індекс Nasdaq - на 49,71 пункту (+2,09%) - до 2425,02 пункту.