ua en ru

Фондові торги в США 12 березня відкрилися незначною зміною провідних індексів

Фондові торги в США 12 березня відкрилися незначною зміною провідних індексів на невизначеному зовнішньому фоні в очікуванні підсумків засідання Комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) Федеральної резервної системи США, яке відкриється 13 березня і визначить подальшу монетарну політику американського Центробанку. До засідання FOMC буде приковане вся увага інвесторів, які сподіваються на те, що ФРС оголосить про новий раунд кількісного пом'якшення, спрямованого на підтримку американської економіки.

Сьогодні гравці фондового ринку чекають виходу даних від американського казначейства, яке ближче до кінця торгової сесії (о 20:00 за київським часом) повідомить про дефіцит бюджету США за лютий 2012 р. Економісти прогнозують, що дефіцит бюджету США в звітному місяці складе 229 млрд дол.

В той же час негатив на фондовому ринку визначається опублікованою в КНР макроекономічною статистикою. Нагадаємо, що за підсумками лютого ц. р. Китай показав найбільший торговий дефіцит більш ніж за десятиліття - він склав 31,5 млрд дол.; спад за звітний місяць спостерігався в споживчих цінах, обсяги роздрібних продажів і промислового виробництва не виправдали ринкових очікувань. На цьому фоні ціни на промислові метали почали знижуватися при збереженні побоювань інвесторів щодо уповільнення попиту з боку КНР. Втім, сьогодні котирування гірничовидобувних компаній ростуть: акції алюмінієвої Alcoa підвищилися в ціні на 1,3%, мідно видобувної Freeport McМoRan - на 0,34%.

Висхідною динамікою котирувань на відкритті торгів характеризуються і папери нафтогазових компаній США: акції ExxonМobil і ConocoРhillips подорожчали на 0,5% і 0,3% відповідно, незважаючи на те, що нафта на біржах сьогодні дешевшає на тлі технічних продажів.

Серед корпоративних новин слід зазначити новину про те, що японська компанія Asahi Kasei Corp., що спеціалізується на виробництві хімічної продукції, домовилася про покупку американської Zoll Medical Corp. за 2,21 млрд дол. Згідно з умовами операції, Asahi виплатить акціонерам Zoll по 93 дол. за кожен цінний папір компанії, якою вони володіють. Пропозиція японської компанії передбачає 23,8-процентну премію до ціни акції Zoll на закритті торгової сесії 9 березня 2012 р. На тлі даної інформації акції Zoll підскочили в ціні на 23,5%. Відзначимо, що компанія Zoll входить в розрахункову базу індексу Nasdaq.

Станом на 16:10 за київським часом індекс Dow Jones підвищився на 20,99 пункту (+0,16%) - до 12942,91 пункту, індекс S&Р знизився на 1,49 пункту (-0,11%) - до 1369,38 пункту, індекс Nasdaq - на 2,63 пункту (-0,09%) - до 2985,35 пункту.

Нагадаємо, ринок акцій США 9 березня закрився зростанням індексів.