ua en ru

Фондові торги в США 11 жовтня закрилися зростанням провідних індексів

Фондові торги в США 11 жовтня 2013 р. завершилися впевненим зростанням індексів в межах 1% на тлі обережно просуваються переговорів щодо бюджетного і боргової кризи в США.

В ході торгової сесії стало відомо про новий компромісний реченні конгресменів-республіканців. За словами джерел в конгресі, суть пропозиції полягає в короткостроковому підвищення порогу держборгу США і прийнятті бюджету на 2014 р. Зі свого боку, республіканці вимагають від адміністрації демократів скорочення держвидатків.

Днем раніше спікер палати представників республіканець Джон Бейнер виступив з пропозицією про тимчасове (приблизно на 1-2 місяці) підняття порогу держборгу для вивільнення часу для діалогу з бюджету. Про поступки з бюджету тоді мови не йшло, тому інвестори розцінили друге речення як прогрес в переговорах. Тим не менш, практичних результатів поки немає.

Якщо говорити про динаміку, то торги 11 жовтня відкрилися зниженням індексів на 0,1-0,3%, закрилися ж їх зростанням в межах 0,6-0,8% саме на тлі звістки про можливу домовленість між республіканцями і демократами і всупереч іншої інформації.

Так, через півгодини після відкриття сесії була опублікована доповідь Reuters і Мічиганського університету за попередніми даними індексу споживчої довіри за жовтень 2013 р. Експерти очікували невеликого зниження до рівня 76,0 пункту, проте звіт показав більш сильну коригування - до 75,2 пункту.

Треба сказати, що 11 жовтня очікувався звіт Міністерства торгівлі США за обсягом роздрібних продажів у США у вересні 2013 року, однак через "шатдауна" оголошення результатів було перенесено.

Помітне число доповідей з макроекономіки виявилося перенесено або скасовано через "шатдауна" - у неоплачувану відпустку були відправлені більшість співробітників державних статистичних служб. На цьому тлі трейдери відіграються на новинах компаній, благо зараз почався період корпоративної звітності.

11 жовтня свої дані надали два великих американських банку: Jpmorgan Chaes і Wells Fargo. У III кварталі 2013 р. Jpmorgan Chase показав чистий збиток в 380 млн дол. проти чистого прибутку 5,7 млрд дол. роком раніше. Однак навіть такі дані виявилися трохи краще прогнозів аналітиків, тому котирування акцій банку майже не змінилися (-0,02%).

Квартальний звіт надав банк Wells Fargo, чиї результати виявилися вище прогнозів: чистий прибуток за підсумками III кварталу 2013 р. виріс на 13% і склала 5,6 млрд дол. Однак на тлі інформації про зниження на 43% прибутку банку в сегменті іпотечного кредитування (а Wells Fargo вважається найбільшим банком в Америці в цій галузі) котирування акцій компанії показали зниження на 0,2%.

За підсумками торговельної сесії 11 жовтня 2013 р. індекс Dow Jones виріс на 111,04 пункту (+0,73%) - до 15237,11 пункту, індекс S&P підвищився на 10,64 пункту (+0,63%) - до 1703,20 пункту, а індекс Nasdaq - на 31,13 пункту (+0,83%) - до 3791,87 пункту.