ua en ru

Фондові торги в США 11 серпня ц.р. завершилися різким зниженням провідних індексів

Фондові торги в США 11 серпня 2010 р. завершилися різким зниженням провідних індексів - в середньому на 2,7%, передає РБК. Настрій інвесторів було в значній мірі затьмарений доповіддю Міністерства торгівлі країни, яке повідомило про зростання у червні ц.р. негативного сальдо торговельного балансу до 49,90 млрд дол., що кардинально розійшлося з оцінками аналітиків, що прогнозували цей показник на рівні 42,5 млрд дол. Збільшенню "дірки" у торговому балансі супроводжували зниження обсягу експорту на 1,3% і зростання обсягу імпорту на 3%. Американські експерти вже назвали представлені напередодні дані "показово жахливими".
Оптимізму американських гравців не сприяли також дані, представлені 11 серпня Банком Англії, який суттєво знизив прогноз по зростанню ВВП Великобританії в 2011 р. - з 3,4% до 2,5%. Більше того, аналітики Банку Англії зійшлися на думці, що інфляція в 2012 р. буде залишатися вище бажаного рівня в 2%. Китайському уряду також не було чим порадувати світові ринки: інфляція в КНР також виявилася вищою, ніж прогнозувалося, у той час як зростання обсягу роздрібних продажів і промислового виробництва продемонстрував не надто впевнене зростання.
Болісно на такий інформаційний фон відреагували котирування компаній банківського сектора. Так, в "червоній" зоні з самого відкриття торгових майданчиків торгувалися цінні папери JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Morgan Stanley, Goldman Sachs і American Express, за підсумками торгів втратили 3,6%, 3,2%, 3, 8%, 3% і 2,6% відповідно.Крім того, репутація Wells Fargo (-5,3%) постраждала після того, як федеральний суддя визнав кредитну організацію винною неправомірне стягнення комісійних за перевищення кредитного ліміту. тепер банку доведеться виплатити понад 20 млн дол. в рахунок погашення збитків.
Безумовне вплив на хід торгової сесії зробило також опубліковане напередодні заяву американського страховика AIG. У ньому повідомляється, що компанія має намір продати велику частину свого підрозділу, що займається споживчим кредитуванням, інвестиційної компанії Fortress. Умови угоди поки не розголошуються, але експерти впевнені, що вона допоможе компанії отримати необхідні кошти для виплати боргу американським платникам податків, що утворився після вжитих державою заходів із порятунку компанії від банкрутства в 2008 р. Проте невизначеність, що збереглася, направила котирування її акцій вниз, на закритті вони знизилися на 5,9%.
На настрій інвесторів вплинули також фінансові результати, опубліковані під завісу сезону корпоративної звітності. У "червоній" зоні завершив торгову сесію американський виробник напівпровідників Cree Inc. (-13,3%), Який представив фінансовий звіт за I квартал 2010-2011 фінансового року. Інвесторів засмутив показник чистого прибутку за звітний період, який виявився нижчим оцінок аналітиків. Торги обернулися втратами також для американського виробника акумуляторних батарей A123 Systems (-18,3%), оскільки за підсумками II кварталу 2010 р. компанія відзвітувала про чистий збиток на одну акцію в розмірі 0,33 дол. проти 0,27 дол., які прогнозували аналітики.
По низхідній траєкторії рухалися також котирування цінних паперів американських компаній-виробників сонячних батарей і комплектуючих до них - LDK Solar Co. (-7%) І SunPower Corp. (-4,2%), Які також представили не надто втішні фінансові звіти.
Разом з тим сприятливо торги склалися для оператора мережі супермаркетів Macy's.Рітейлет відзвітував про те, що в II кварталі 2010 р. обсяг продажів досяг 5,5 млрд дол., а прибуток на акцію - 0,35 дол. Інвестори з оптимізмом сприйняли дані результати, що призвело до зростання котирувань Macy's на 6%.
У мінусі торгувалися папери енергетичних компаній у зв'язку з негативною динамікою цін на нафту. Котирування американського нафтового гіганта ExxonMobil на закритті торгових майданчиків знизилися на 1,8%, а його конкурентів - Chevron і ConocoPhillips - на 2,4% і 2,4% відповідно. Також подешевшали акції нафтосервісних підприємств Schlumberger Ltd. і Halliburton Co. - на 3,4% і 4,5% відповідно.
На тлі зниження цін на метали негативну динаміку демонстрували також котирування алюмінієвого гіганта Alcoa Inc. і мідновидобувної компанії Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc., ціна на які знизилася на закритті торгової сесії на 6,1% і 4,3%.
За підсумками торгів 11 серпня 2010 р. індекс Dow Jones знизився на 265,42 пункту (-2,49%) - до 10378,83 пункту, індекс S & P - на 31,59 пункту (-2,82%) - до 1089,47 пункту, а індекс Nasdaq - на 68,54 пункту (-3,01%) - до 2208,63 пункту.