ua en ru

Фондові торги в Європі відкрилися 21 вересня переважним зростанням провідних індексів

Фондові торги в Європі 21 вересня 2010 р. відкрилися переважним зростанням провідних індексів. Сьогодні, як і напередодні, уряди країн Європейського союзу навряд чи зможуть в значній мірі вплинути на хід торгової сесії, оскільки на сьогодні не запланований вихід ключової макроекономічної статистики. З цієї причини основну увагу інвестори приділять новинам корпоративного європейського життя, але також звернуть увагу на стан світових бірж. Так, фондові торги в Японії завершилися сьогодні зниженням зведеного індексу Nikkei на 0,3% на тлі заяв китайських властей про обмеження дипломатичних зв'язків і зростання японської національної валюти, що продовжилося. Американські фондові майданчики закрилися впевненим підвищенням провідних індексів, відреагувавши на заяву Національного бюро статистичних досліджень, що повідомила напередодні, що рецесія в економіці США закінчилася в червні 2009 р. Індекс Dow Jones підвищився на 1,37%, індекс S&P - на 1,52%, а індекс Nasdaq - на 1,74%.

Європейські гравці не залишили без уваги повідомлення найбільшого німецького банку - Deutsche Bank AG про те, що для фінансування операції з покупки німецького Postbank він має намір залучити 10,2 млрд євро від додаткової емісії акцій і їх розподілу серед існуючих акціонерів. В рамках допемісії, яка може стати найбільшою цього року на європейських ринках, кредитна організація планує продати 308,6 млн нових акцій за ціною в 33 євро за штуку. Акціонери дістануть можливість придбати одну нову акцію на кожні дві, які вже знаходяться в їх власності. Поки не можна сказати, що дані вісті викликали надмірний оптимізм, оскільки цінні папери Deutsche Bank виросли в ціні на тільки 0,8%.

Досить активні торги проходять також по акціях італійського банку Unicredit SPA. Сьогодні в ЗМІ пройшла неофіційна інформація про те, що незабаром фінансовий інститут може розлучитися з своїм виконавчим директором Алессандро Профумо. За наявними даними, про своє рішення піти у відставку він може оголосити вже на сьогоднішньому засіданні ради директорів, оскільки за останній час він втратив підтримку деяких інвесторів. Даний факт збудив неспокій гравців відносно стабільності компанії, що потягнуло вниз її котирування - вони опустилися на 2,8%.

Проте інвестори повірили в перспективи найбільшого іспанського банку Banco Santander SA, пішовши на поводі у ринкових спекуляцій. Так, за заявою анонімних джерел, до банку в ході злиття з американським підрозділом M&T Bank Corp може перейти мажоритарний пакет всього M&T. В даний час обидві кредитні організації ведуть неформальні переговори, проте багато питань до цих пір залишаються невиясненими. Акції банку подорожчали поки на 0,1%.

У "мінусі" на відкритті майданчиків торгуються акції французької корпорації з виробництва електронного устаткування Legrand SA. Інвестори вважали за краще позбавитися від акцій компанії, як і її акціонери KKR і Wendel, що повідомили сьогодні в сумісному прес-релізі про намір продати 9-процентну частку в капіталі Legrand.

Станом на 11:05 за київським часом британський індекс FTSE 100 виріс на 15,98 пункту (+0,29%) - до 5618,52 пункту, французький CAC 40 - на 13,73 пункту (+0,36%) - до 3801,74 пункту, а німецький DAX - на 10,43 пункту (+0,17%) - до 6238,81 пункту. Швейцарський SMI, навпаки, знизився на 8,21 пункту (-0,13%) - до 6453,77 пункту.